30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kapalı Çarşı'da siftahsız günler

Dar gelirlinin her zaman alışverişe koştuğu İstanbul’un tarihi semtlerinden Mahmutpaşa’da esnaf günleri siftahsız bitirmekten yorgun düşmüş.

50 yılı aşkın süredir Mahmutpaşa’da dükkan sahibi olan esnaf "Onlarca ekonomik kriz, 3 ihtilal gördük, Kıbrıs Barış Harekatı’nı yaşadık böyle bir sıkıntıya düşmedik" diyor.

DÜĞÜNDEN nişana, bayramdan okul kıyafetine, en çok da paltoda dar gelirlinin değişmez adresi Mahmutpaşa da ekonomik krizin mağdurları arasına girdi. Dükkan veya tezgah sahibi esnaf siftahsız biten günlerden yorulmuş, umudunu nisan ayına taşıyor. Bir kişi derdini anlatırken, öğle saatleri olmasına rağmen sokakları bomboş duran Mahmutpaşa’da çok sayıda esnaf etrafımızı sarıyor; hep bir ağızdan yakınıyorlar.

Boşalan hanlara dükkanlara değinen 10 yıllık Mahmutpaşa esnafı Bayram Emir, "İşler durgun. Eski kalabalık yok. Günde bir-iki parça mal satarsak iyi. Bizim krizimiz 2 yıl önce başladı; 4 aydır felakate dönüştü. İnsanlar işsiz kaldıkça durum kötüleşiyor. 8.50’ye aldığımız malı 10 TL’ye veriyoruz; alan yok. 10 yıldır burdayım böyle sıkıntı görmedim" dedi.

52 yıllık esnaf kapatıyor

Bayram Emir, konuştuğumuz sırada yanımıza gelen bir esnafı gösterek "52 yıldır burada dükkanı olan bir esnaf. Onlarca ekonomik kriz, 3 ihtilal görmüş, Kıbrıs Barış Harekatı’nı yaşamış böyle bir sıkıntıya düşmemiş. Şimdi palto mağazasını kapatıp, gidiyor" diyor.

16 yaşında geldiği Mahmutpaşa’da 33 yıldır çalıştığını belirten Sabri Bahar ise, kapanan atölyelerden dem vuruyor. 300 kişinin çalıştığı bir atölye kapansa en az bin kişinin mağdur olduğunu belirten Bahar, şöyle konuşuyor: "Biz mal satamıyoruz, üretim duruyor. İnsanlar işsiz kalıyor, biz mal satamıyoruz. Önceki krizlerde insanların yastık altında parası vardı. Şimdi kimsede metelik yok. Herkes kredilerle kredi kartlarıyla geleceğini borçlanmış, bir kuruş harcamıyor."

Eski havası kalmadı

30 yıldır Mahmutpaşa’da tezgah kuran Hüseyin Recber, son iki yıldır karın tokluğuna çalıştıklarını, yılbaşından buyana ise bazen günü sadece siftahla kapadıklarını anlatıyor. "Ucuza satıyoruz ama yine de alan yok. Mahmutpaşa’nın eski havası kalmadı. İnsan seli akıp giderdi buralardan. Şimdi esnaf birbirinin yüzünü izliyor" sözleriyle sıkıntısını paylaşan Recber, onlarca dükkanın kapandığını gösteriyor. Nesir İçgiyim mağazasında çalışan Osman Erdal ise kış sezonunun büyük kayıpla geçtiğini belirterek, kredi kartlarına dikkat çekerek, "Kredi kartları çıktı mertlik bozuldu" diye konuşuyor.

40’ından sonra simitçi oldu

SALİH İlk, bir konfeksiyon fabrikasında çalışırken, atölyenin kapanmasıyla birlikte işsiz kalan 125 kişiden biri olmuş. Bbasının simit tezgahını devralarak 40’ından sonra simitçi olduğunu anlatan Salih İlk, "Babam 1985’ten beri Mahmutpaşa’da simit satardı. Hiç işlerin bu kadar kötü olduğunu görmemiştim. 75 kuruşluk bir simit diyorsun ama artık insanlar 2 kuruşu bile düşünmek zorunda. Bir kişi simit alıyorsa 4 kişi yol soruyor" diyor.

Siftah yapıp çorba parası çıkarabilmişsek ne álá

62 yaşındaki Halil Aydın, sabah 10.00’dan akşam 17.00’ye kadar ayakta durarak yaz kış 30 yıl Mahmutpaşa’da çalışmış. "Geçinebilmek için bu yaşta hálá çalışıyorum. Bir çorba parası çıkarmaya çalışıyorum" diyen Aydın, siftah yapamadan biten günlerden yakınıyor. 18 yıldır tezgah sahibi olan Niyazi Akyürek de benzersiz bir kriz yaşandığını söylüyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2009 Pazar 06:55:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?