30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kapalıçarşı'ya baskın!

Kapalıçarşı'da bir dükkana operasyon düzenleyen polis, şamdanlık, semaver ve hat levhaları gibi 73 parça tarihi eser ele geçirdi. Paha biçilemeyen eserler arasında 300 yıllık parçalarında bulunduğu belirtildi.

Alınan bilgiye göre, Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kapalıçarşı'da bir dükkanda tarihi eserler bulunduğu ihbarı üzerine harekete geçti. Dükkana baskın düzenleyen polis, tarihi değeri yüksek tablo, sürahi, şamdanlık, semaver, tepsi, musluk, mangal ibrik ve hat levhaları gibi 73 parça tarihi eser buldu. Olayla ilgili olarak Murat K. ile Cengiz S. gözaltına alındı. Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'ne götürülen tarihi eserler Müzeler Müdürlüğü ile Vakıflar Müdürlüğü'nden gelen yetkililer

nezaretinde tek tek kayıt altına alındı. Ele geçirilen tarihi eserler arasında 300 yıllık parçalar olduğu belirtilirken, 18. yüzyıla ait kolye ile 19. yüzyıla ait boncuk işlemeli "Zalimin zulmü varsa, mazlumun Allah'ı var" yazısı bulunan levhaya paha biçilemediği açıklandı. İpek üzerine işlenmiş Kelime-i Tevhid ile altın iplikle yapılan Mevlevi Dal Levhası'nın da yine dönemlerinin en önemli eserlerinden olduğu belirlendi. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamında tasnif ve tescile

tabi müzelik eserler olduğu öğrenilen eserlerin, yasal işlemlerin ardından Müzeler Müdürlüğü'ne teslim edileceği bildirildi.

Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'nde ifadeleri alınan zanlılardan Murat K.'nın 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan sabıkası olduğu belirlendi. Dükkan sahibi olduğu öğrenilen Cengiz Sedef ise ele geçirilen eserlerin tarihi nitelikte olduğunu bilmediğini ve 15 TL karla sattığını söyledi. İfadeleri alınan zanlılar Fatih Adliyesi'ne sevk edildi. Şubeden çıkartılan zanlılar malların kendilerine ait olduğunu öne sürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 13:03:01
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 14:49:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?