4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kapıcılık yeniden kıymete bindi

Kat kaloriferi ve kombilerin yaygınlaşmasıyla iş imkanları daralan kapıcıların imdadına birbiri ardına inşa edilen siteler yetişti. Güvenlik görevlisi ve temizlik elemanına dönüşen kapıcılar, transfer oldukları sitelerde yeni imkanlara da kavuştu.



Yeni üniformalar giyip daha iyi dairelerde oturuyorlar. Ziya Tefenli, yıllarca kapıcılık yapmış isimlerden biri. Çalıştığı apartman doğalgaza geçince işine son verilmiş. Bir süre işsiz kaldıktan sonra temizlik elemanı olarak büyük bir siteye geçmiş. Şimdi Hadımköy TOKİ konutlarında çalışıyor. Apartmanlarda kapıcılık yaparken sıkıntılar yaşayan Kefenli, sitedeki şartların çok iyi olduğunu belirtiyor: "Güzel bir daire verdiler bana, elektrik, su ve doğalgazımı ödüyorlar, sigortam var üstelik her ay elime kesintisiz 550 YTL civarında maaş veriliyor. En önemlisi de bize hizmetçi, temizlikçi muamelesi değil insan muamelesi yapıyorlar. Keşke burada çalışmaya daha önce başlasaymışım."

Kazancı belgesine sahip kapıcılar ise Anadolu'da kömürle ısınan sitelere transfer oluyor. 2004 yılında binalarda çalışmak için kazancı belgesi alan Niha Lafçı, uzun süre iş aramış ama bulamamış. TOKİ'nin tamamladığı Kayseri Melikgazi Mimar Sinan Konutları'na başvuran Lafçı, yaklaşık iki yıldır sitede çalışıyor. Lafçı, binaların hem temizliğini yapıyor hem de kömür kazanını yakarak site sakinlerinin ısınmasını sağlıyor.

Sitelerde görev yapan temizlik elemanları idari pozisyonlara da yükselme imkanına sahip oluyor. Hasan Uysal 5 yıl önce KİPTAŞ'ın İstanbul'da gerçekleştirdiği Aydos Evleri'nde temizlik görevlisi olarak çalışmaya başlamış. İki yıl sonra peyzaj bölümüne atanan Uysal, idari birimlerde görev almak için talepte bulunmuş. Ankara Şereflikoçhisar'daki TOKİ konutlarında müdürlük görevine atanan Uysal, ardından Kayseri TOKİ konutlarının müdürlüğüne tayin olmuş. 1., 2., 4. ve 5. etabın idareciliğini yürüten Uysal'ın sorumluluğu altında 40 personel çalışıyor. 2 bin 338 konuttan oluşan sitenin müdürlüğünü yapan Uysal, sitede çalışmaya başlamasının ardından hayatının değiştiğini belirtiyor.

TOKİ'nin yaptığı siteler istihdam kapısı oldu

Toplu Konut İdaresi'nin inşaatını tamamladığı siteler büyük bir istihdam kapısı oldu. İstanbul'da 300 dairenin üstündeki sitelerin yönetimini Boğaziçi Konut yapıyor. Bünyesindeki 63 sitede yaklaşık 2 bin kişi çalışıyor. Her sitede yönetim müdürü, halkla ilişkiler sorumlusu, muhasebe ve aidat takip birimi, çevre temizlik, peyzaj, güvenlik ve teknik işler gibi birimleri görev yapıyor. Kurum, özel sektöre de hizmet veriyor. Genel Müdür İlhan Kartal, yurtdışındaki bazı sitelerin yönetimlerini üstlenmek için görüşme yaptıklarını ifade ediyor. Kalite belgesiyle çalışan Boğaziçi Konut, yönettiği sitelerde oturanların birbiriyle görüşme yapabilmesini sağlayan dahili telefon, elektrik hattından ucuz internet, araç tanıma sistemi, RF-ID radyo frekanslı otomatik geçiş sistemleri, kartlı geçiş sistemleri gibi hizmetler sunuyor. 9 bin konuttan oluşan Başakşehir'de site sakinlerine acil durumda hizmet vermesi için 24 saat ambulans bulunduruyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 13:11:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?