4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kar ne kadar sürecek?

Soğuk hava ve kar yağışı İstanbul'da etkili oluyor. Gece saatlerinde başlayan kar yağışı sabah saatlerinde etkisini arttırdı. Kar yağışı ve poyraz nedeniyle İDO'nun bazı dış hat seferleri de iptal oldu.

Hava sıcaklığındaki düşüşün ardından İstanbul’da beklenen kar yağışı, dün geceden beri özellikle kentin yüksek kesimlerinde etkili oldu. Soğuk Avrupa yakasında özellikle yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sabah saatlerinde Taksim, Bakırköy, Büyükçekmece ve Bağcılar'ı beyaza bürüdü.

Kar yağışı Anadolu yakasında ise Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Kartal ve Çekmeköy'de yoğunlaştı. Şiddetli rüzgarla birlikte kar tipi şeklinde etkisini gösteriyor. Sabah işlerine giden vatandaşlar kar fırtınası nedeniyle yürümekte güçlük çekti. Etkisini artıran kar yağışı nedeniyle evlerin çatıları, araçlar ve yollar beyaza büründü.

CUMA GÜNÜNE KADAR DEVAM EDECEK
İstanbul'da etkisini sürdüren kar yağışının Cuma gününe kadar devam edeceği, hava sıcaklıklarının hafta sonu mevsim normallerine döneceği açıklandı. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, bugün İstanbul genelinde aralıklı kar yağışının sürmesinin beklendiğini söyledi.

Rüzgarın, poyrazdan fırtına şeklinde estiğini belirten Yıldırım, fırtınanın hızının Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 66, Şile'de 67, Atatürk Havalimanı'nda 72, Çatalca'da da 108 kilometreyi bulduğunu ifade etti. Mustafa Yıldırım, poyraz fırtınasının perşembe günü etkisini kaybetmesinin beklendiğini anlattı. İstanbul'a nihayet kar yağdı!

Bugün İstanbul'da en düşük sıcaklığın Çatalca'da eksi 2, Florya, Samandıra ve Eminönü'nde 1, Kartal'da 2 derece hissedildiğini söyleyen Yıldırım, gün içinde en yüksek sıcaklığın 3 derece civarında seyretmesinin beklendiğini belirtti. Yıldırım, bu gece il genelinde hava sıcaklığının 0 ile 1 derece civarında olmasının beklendiğini, yarın ise hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağının öngörüldüğünü kaydetti.

İl genelindeki kar yağışının yarın da aralıklarla devam etmesinin beklendiğini ifade eden Yıldırım, yağışların özellikle kentin Anadolu yakasında daha yoğun görüleceğini söyledi. Yıldırım, yağışlı havanın Cuma günü İstanbul'u terk edeceğini, hava sıcaklığının hafta sonu hissedilir derecede artarak mevsim normallerine döneceğini belirtti.

BUZLANMAYA KARŞI ÖNLEM ALINDI
AKOM’dan yapılan açıklamada ise gerekli önlemlerin alındığı belirtilerek özellikle önümüzdeki 3 gün için özel araçlar ile yola çıkacaklar uyarıldı. Açıklamada şunlara yer verildi: "Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre İstanbul güne kuvvetli rüzgârla birlikte (saatte 90 km) kar yağışlıyla başladı. Kar, Hadımköy, Arnavutköy, Esenyurt, Zekeriyaköy, Kartal ile Beykoz’un yüksek kesimlerinde etkili olurken diğer semtlerde ise aralıklı devam ediyor. Cumartesi sabahına kadar don ve buzlanma bekleniyor. Sürücülerin köprü ve viyadüklerin diğer yollardan daha erken donduğunu, araçlarının hız limitlerini aşmadan kullanmaları can ve mal emniyeti bakımından önem kazanıyor.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilerle alarma geçen AKOM ekipleri 43’ü 1’inci öncelikli olmak üzere 255 güzergâhta toplam 2 bin 833 km uzunluğundaki yol ağı ve meydanlarda ekipleri görev yaptı. İstanbul genelinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri yolarda buzlanmaya karşı 700 ton tuz kullandı.

Sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama Merkezleri’nde evsiz 193 vatandaş (dün akşam 23.00- bugün 10.00 saatleri arası) misafir edildi. Ocak ayından itibaren 2 bin 187 vatandaş’ın ihtiyaçları karşılandı. Zabıta ve Polis ekipleri tarafından bulundukları yerlerden alınan evsiz vatandaşlar Alibeyköy Tevfik Aydeniz Spor Tesisleri’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra banyo, elbise ihtiyaçları karşılanıyor."

HAVA TRAFİĞİ SORUNSUZ

İstanbul’u etkisi altına alan soğuk hava ve yoğun kar yağışı Atatürk Havalimanı’nda alınan önlemler sonucunda uçakların iniş ve kalkışlarında gecikme yaşanmadığı ve tüm seferlerin normal olarak yapıldığı bildirildi.
Devlet Hava Meydanları işletmesi Atatürk Havalimanı Başmüdür Celal Özuğur, en üst düzeyde alarma geçtiklerini ve 24 saat süreyle pistlerde ve apronda ekiplerin araçlarıyla birlikte hazır bekletildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Atatürk Havalimanı olarak gelen meteorolojik raporlar üzerine 20 adet ‘Uçak Kombine Kar Mücadele Aracı ‘ yani üfleme, küreme ve süpürme işlemini aynı anda yapabilen araçlar ile 20 adet de yardım araç 24 saat süreye devamlı olarak apron ve pist başlarında 50 personelle birlikte bekliyor. Ayrıca pist ve taksi yol dediğimiz uçakların piste çıktığı yollarda buzlanmayı önlemek için de 175 ton buz önleyici sıvımız, apron araçlarının geçtiği yolları temizlemek için de 5 ton Üre hazır olarak bekletiliyor."

Celal Özuğur, uçakların kalkışından önce gövdeye ve kanatlara yapılan buz önleyici işlemin yani havacılık tabiri ile anti-icing için pist başında iki ayrı alan ayrıldığını belirterek, "Kalkış yapacak olan uçaklar için pist başına yakın bir alanda birisi THY için diğeri de yabancı uçaklar için iki ayrı anti-icing bölgesi oluşturduk. Burada isteyen uçaklara işlem yapılıyor. Şayet geldikleri istasyonda uçaklara anti-icing yapılmışsa bizim burada da, yine bu şirketler tarafından ’de-icing’le uçakların üzerinde oluşan buz partikülleri ve kimyasal karışım temizleniyor" dedi.

Bu arada zaman zaman şiddetlenen kar yağışına rağmen iç ve dış hatlarda bir aksama yaşanmadığı sadece iç hat gidişte Adıyaman, Mardin ve Erzincan seferlerinin gidecekleri meydanlardaki kötü hava şartları nedeniyle gecikmeli olarak yapılacağı bildirildi.

İDO'DAN SEFER İPTALİ

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) bazı dış hat seferleri olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi.

İDO'dan alınan bilgiye göre, saat 06.35'deki Bostancı-Kartal/Yalova deniz otobüs ile 07.00'deki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot seferi iptal edilirken, 07.30'daki Yalova-Yenikapı, Bandırma/Yenikapı-Bostancı, 07.45'deki Yalova/Kartal ve 08.00'deki Armutlu-Armutluk/Yenikapı-Bostancı deniz otobüs seferleri de poyraz nedeniyle yapılmayacak.

Bu arada, İDO'nun iç hat seferlerinde iptal olmadığı öğrenildi 

...
Yayın Tarihi : 8 Mart 2011 Salı 14:29:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?