3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Karantinanın adı var

İstanbul'da, kuduz vakası nedeniyle karantinaya alınan 8 yerleşim birimini dolaştık. Bazı bölgelerde uyarı levhası ve kontrol noktası olmadığı gibi, buralarda yaşayanların kuduz vakasından haberleri de yoktu; başıboş köpeklerle birlikte piknik yapıyorlardı! 

İstanbul'da, kuduz vakası nedeniyle karantinaya alınan 8 yerleşim biriminden biri olan Eyüp'teki Ağaçlı köyünde insanlar başıboş dolaşan köpeklerin arasında piknik yapıyor. Piknikçiler gibi karantina bölgesinde yaşayanların da kuduz vakasından haberi yok. 

İstanbul'un 8 bölgesindeki karantina uygulamalarındaki eksiklikler dikkat çekiyor. Eyüp Göktürk beldesinde kuduz tilkinin bir köpeği ısırmasıyla yaşanan kuduz vakasının ardından bölge karantinaya alındı. 

Başıboş hayvanlar toplandı, aşılandı. Belde giriş çıkışına karantina uyarı tabelaları asıldı, hayvan giriş çıkışları yasaklandı.

Halkın haberi yok 

Ancak kuduz, kısa süre sonra Göktürk'ün yanı başındaki Ağaçlı ve Akpınar köylerine sıçradı. Karantina bölgelerinde yaptığımız turda ise önlemlerden bazılarının hiç alınmadığını, kuduzla iç içe yaşayan halkın da karantinadan haberdar olmadığını gördük. 

Küçükçekmece'nin Altınşehir ve Halkalı mahallelerinde bölgenin kuduz karantinasında olduğunu belirten uyarı levhası yok. Kontrol noktalarına da rastlanılmayan mahallelerde halkın kuduz vakalarından haberi yok. 

Bir diğer karantina bölgesi Bağcılar Mahmutbey Mahallesi'nde de durum aynı. Başıboş köpeklerin gezdiği mahallenin sakinleri, kuduzla ilgili sorularımıza "Sizden duyuyoruz" cevabını verirken, köpekler ve kedilerle çocukların iç içe olduğunu söylüyorlar.
Karantinanın en yoğun olarak uygulandığı Göktürk'te ise beldenin girişindeki uyarı levhası kırılmış.

Sakin hayvanlar, ama... 

Son olarak 2 kuduz vakasına rastlanan Ağaçlı ve Akpınar köylerindeyiz. Köylerin girişinde uyarı levhaları duruyor ama kontrol noktaları yok. 

Ağaçlı'da piknik yapan bir ailenin çevresinde gezen köpekler dikkatimizi çekiyor. Köpeklerin ormandan geldiğini söyleyen Akgöz ailesinin üyeleri, köyde kuduz karantinası olduğunu da bizden öğreniyor. Köpeklere yemek verdiklerini anlatan Emrullah Akgöz, "Sakin hayvanlar ama kuduz tehlikesini bilseydim yaklaştırmazdım" diyor. 

Akpınar köyü Muhtarı Ali Genç bölgelerinde önlemler alındığını ve hiçbir tehlikenin kalmadığını söyledi. Genç, "Halkı broşür ve duyurularla bilgilendirdik. Giriş çıkışlar kontrolüm altında. Madenlerdeki güvenlik görevlileri yabancı köpekleri bana bildiriyor" dedi. 

Mahmutbey Mahallesi Muhtarı Şükrü Arslan da şöyle konuştu: "Mahmutbey'in karantinada olduğunu televizyonda görüyorum ama Mahmutbey'in yetkilisinin haberi yok. Ben anlamadım kim nasıl karantinaya aldı, nereden çıktı?"

Karantina bölgeleri

Göktürk beldesi, Kilyos Köyü, Küçükçekmece Altınşehir ve Halkalı mahalleleri, Şile Yeşilvadi köyü, Bağcılar Mahmutbey Mahallesi ile Ağaçlı ve Akpınar karantina altında. Karantina, Kilyos köyünde 25 Ekim'de, Altınşehir Mahallesi'nde 3 Kasım'da, Halkalı Mahallesi'nde 1 Mayıs 2007'de, Yeşilvadi köyünde 30 Kasım'da, Mahmutbey'de ise 8 Aralık'ta sona erecek.

Izgara kokusuna geliyorlar

Ekiplerin her pazartesi bölgede aşılanan köpekleri kontrol ettiğini belirten Ağaçlı muhtarı Güngör Korkmaz, "Piknik alanı karantina bölgesinin içinde. Pikniğe gitmek için uyarı tabelasının önünden geçiyorlar. Sahipli olmayan köpekler ızgara kokusuna geliyor" dedi.

Alınması gereken önlemler

Karantina uygulaması kapsamında, giriş-çıkışlara uyarıcı levhalar asılması, şüpheli hayvan ve bunlara ait eşyaların bölgeden çıkarılmaması, hastalığa duyarlı hayvanların bölgeye girmemesi, başı boş hayvanların toplanıp aşılanması, giriş ve çıkışlarda kontrol mekanizmalarının oluşturulması ve halkın eğitilip bilgilendirilmesi gerekiyor.

Milliyet/Gürkan Akgüneş
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2006 Cuma 10:07:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?