1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Karatahta ve beyaztahta tarih oluyor

Geliştirilen ve görselliği ön plana alan bir sistem, karatahta devrini kapatıyor. Adına İnteraktif Çözüm Sınıfları denilen sistem birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. 

Tebeşir tozu ve kalem mürekkebinin neden olduğu problemlere son verecek bir sistem geliştirildi. Sistemin hayata geçirilmesi halinde özellikle tebeşirli karatahtanın ve mürekkepli kalemle kullanılan beyaz tahtanın tarih olacağı belirtiliyor. Adına İnteraktif Çözüm Sınıfları (İÇS) denilen sistemle okul ve dershanelerdeki sınıflarda eğitim daha kolay ve zevkli olacağa benziyor. 

Dersleri monoton olmaktan çıkarıp öğrencilerin renkli ve zevkli bir ortamda çalışmalarını sağlayacak sistem büyük yenilikleri de beraberinde getiriyor. 

İÇS, öğrencilerin bilgi çağının tüm imkanlarından yararlanarak geleceğe hazırlanmalarını sağlıyor. İÇS; tepegöz, slayt ve projeksiyonlu uygulamalardan çok farklı bir çalışma modeli sunuyor. 

Normal yazı tahtalarını aynı zamanda dev bilgisayar ekranlarına dönüştürebilen İÇS'yle zaman kaybı azalırken, derslerde çözülen soru sayısı artıyor. Görselliğin ve fonkisyonelliğin ön planda olduğu sistem öğrenmenin etkin ve kalıcı olmasını da beraberinde getiriyor. 

Sistem bazı dershaneler ile özel okullarda uygulanmaya başladı. Sistemi kullananların sağlanan kolaylıklardan dolayı çok memnun oldukları öğrenildi. 

İÇS'nin Türk eğitim sistemi içinde daha yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor. Tüm devlet okullarından bu sistemin kullanılmaya başlanmasıyla eğitimde daha yüksek bir verimin elde edileceği kaydedildi.

SİSTEMİN ÖZELLİKLERİ
Karatahta devrini kapatmasına kesin gözüyle bakılan sistem; bilgisayar, projeksiyon ve yazı tahtasına takılan bir aparattan oluşuyor. Bu aparat, bir koordinat sistemiyle yazı tahtasının yüzeyini algılıyor. Yazı tahtası dev bir bilgisayar ekranına dönüyor. 

Böylece bir bilgisayarda yapılabilecek her şey yazı tahtasında yapılıyor. Öğretmenler içeriğe her türlü katkıyı yapabiliyorlar. Anında internetten indirilen görüntü, resim, şekil benzeri her şey derste kullanabiliniyor. Sistem sayesinde; görsellik ön plana çıkıyor, öğrenme etkin ve kalıcı oluyor. Ciddi zaman tasarrufu sağlanıyor, konular hızlı işleniyor. İşlenilen konuyla ilgili çok sayıda örnek çözüm ve test çözme imkânı sağlanıyor. Çok uzun metinler, şekiller ve haritalar anında tahtaya aktarılıyor. 

Öğrencilerin teknolojiye ilgileri sebebiyle dersler sıkıcı ve monoton olmaktan çıkıyor. Daha renkli ve zevkli derslerin yapılmasına imkân sağlanıyor. Öğretmenin sınıf hâkimiyeti kolaylaşıyor. Öğretim çok daha verimli oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2007 Perşembe 18:28:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?