30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kardelenlerin solmayacak!

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof.Dr. Türkan Saylan, Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişinin katıldığı cenaze törenine, Emekli Beyoğlu Müftüsü İhsan Özkes'in namaz sonrası yaptığı uzun konuşma damgasını vurdu.


Dernek yöneticisi bayanların da ön saflarda yer aldığı namazın ardından konuşan Özkes, "Kendisine de misyoner, kafir gibi yakıştırmaların yapılmasından da çok ciddi şekilde rahatsızdı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Dernekleri faaliyetlerine devam edecek, Türkan Saylan'ın adı eserleriyle hep anılacaktır" dedi.
Cenaze Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki törenin ardından, oluşturulan kortej eşliğinde Teşvikiye Camii'ne doğru yola çıkarıldı. Binlerce kişi, attıkları sloganlarla Prof.Dr. Türkan Saylan'a olan sevgilerini dile getirdi. Sloganların zaman zaman siyasi boyuta ulaşması üzerine dernek yöneticileri megafonlarla uyarıda bulundu.

Yöneticiler, Saylan'ın vasiyeti doğrultusunda slogan atılmaması uyarısında bulunurken, yapılan uyarılara rağmen binlerce kişi sloganlarını sürdürdü.
Prof.Dr. Türkan Saylan'ın cenazesi, uzun bir yolculuğun ardından Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cenazeyi, camide de binlerce seveni karşıladı. Avlunun yanı sıra, caminin dışında da yoğun bir kalabalık toplandı. Cenaze törenine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, İSO Başkanı Tanıl Küçük, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa
Sarıgül'ün yanı sıra siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sinema ve tiyatronun tanınmış simaları da katıldı. Eski bakan İstemihan Talay'ın yanı sıra, sanatçılar Gülriz Sururi, Genco Erkal, Halit Ergenç ile Bergüzar Korel de törende hazır bulunanlar arasında yer aldı.


Camideki yoğunluk nedeniyle zaman zaman izdiham yaşandı. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun, izdiham nedeniyle güçlükle Prof.Dr. Türkan Saylan'ın oğulları Çağlayan ve Çınar Örge'nin yanına gelerek başsağlığı dileyebildi.
Cenaze namazı sırasında ÇYDD Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Aysel Çelikel ve Prof.Dr. Ayşe Yüksel'in yanı sıra derneğin bazı bayan temsilcileri de ön saflarda yer aldı.


Cenaze namazını kıldıran Emekli Beyoğlu Müftüsü İhsan Özkes, daha sonra uzun bir konuşma yaptı. Prof.Dr. Türkan Saylan'la tanıştığını belirten Özkes, "Annesi Leyla'nın Müslüman olup olmadığı hakkında konuşulmasından merhume fevkalade rahatsızdı. Kendisine de misyoner, kafir gibi yakıştırmaların yapılmasından da çok ciddi şekilde rahatsızdı. Bu rahatsızlığını sanıyorum televizyonlardaki konuşmalarında izlemişsinizdir. Kendisine kafir denilen her Müslüman, gerçekten çok rahatsız olur. Bunu yaşayanlar bilir. Dileğimiz odur ki, bu yakıştırmaları yapanlar, hiç değilse merhumenin ölüsüne saygı göstersinler. Çünkü Peygamber Efendimiz, 'ölülerinizi rahmetle yad ediniz' buyurur" dedi.


İhsan Özkes, Türkan Saylan'ın eğitime verdiği hizmetlerinden ötürü ödülünü Allah'tan alacağının altını çizerek, "Dinimiz İslam'ın ilk emri 'oku'dur. Yüce Allah Kuran'ı Kerim'de 'hiç bilenlerle, bilmeyenler bir olur mu' buyuruyor. Türkan Saylan'ın adı eserleriyle hep anılacaktır. 19 Mayıs münasebetiyle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü de rahmetle anıyoruz. Çağdaş Yaşamı Destekleme Dernekleri faaliyetlerine devam edecek, Türkan Saylan'ın adı eserleriyle hep anılacaktır. Derneğin destek oldukları eğitim kurumları devam ediyor" diye konuştu.


Ön saflarda yer alan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, konuşmasının ardından Özkes'e teşekkür etti.
Helallik alınmasından hemen sonra Prof.Dr. Saylan'ın cenazesi dualar eşliğinde camiden çıkarıldı. Cenazeyi omuzlayanlar arasında, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da yer aldı. Cenaze, toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na gönderildi.

İha
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 18:24:48
Güncelleme :19 Mayıs 2009 Salı 19:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?