3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

'Kas Gücüyle Devrialem'

Erden Eruç, Atlas Okyanusu’nu kas gücüyle tek başına geçen ilk Türk. Küçükken astronot olmak isteyen Eruç, bunu başaramamış ama bir başka hayali olan ‘kürekle okyanusları aşma’yı, üstelik dünya çapında rekorlar kırıp gerçekleştirmeyi başarmış. 312 gün süren Pasifik seyriyle ‘tek başına denizde en uzun süre kalan kürekçi’ olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na geçen Eruç, Aktaş Group’un desteğiyle çıktığı yolculuğuna kötü hava şartları ve stokladığı gıdaların tükenmesi üzerine ara vermişti.


Şimdi Papua Yeni Gine’de bıraktığı rotasına kaldığı yerden devam edecek olan sporcu, 2012’de tamamlamayı planladığı yeni bir projeye başlıyor. ‘Altı Zirve’ adlı, dünyada ilk kez gerçekleştirilecek proje kapsamında altı kıta arasındaki okyanuslarda kürek çekerek ilerleyecek olan Eruç, karaya ulaştığında yolculuğuna bisikletle devam edecek.


Güney Kutbu dışında yol üstündeki her kıtanın en yüksek noktasına tırmanacak olan sporcu, yola hiçbir motorlu araç kullanmadan devam etmeyi planlıyor. Yolculuklarda karşılaştığı güçlüklerin kendisini motive ettiğini söyleyen Eruç, tecrübelerini ilköğretim öğrencileriyle paylaşıp onlara da başarmak istedikleri işlerde motivasyoon kazandırmak için ‘Around-n-Over’ adlı bir vakıf kurmuş.

İsveçli dağcının anısına... Eruç, altı yıl sürecek projesinin her adımını e-posta, video kamera ve telefon bağlantılarıyla öğrencilere ulaştıracak. ‘Kas Gücüyle Devriâlem’ yolculuğunu 2012’de ABD, Kaliforniya’daki Bodega Bay limanında noktalayacak olan Eruç, yolculuğu boyunca Everest, Elbrus, Kilimanjaro gibi zorlu zirvelere de tırmanacak.

Karşılaştığı en büyük zorluğun sağlık sorunları ve tekne temizliği olduğunu söyleyen Eruç, zaman zaman sıkılsa ya da eşini özlese de yolculuğu bırakmayı hiç düşünmemiş. Köpekbalıklarının ortasında kaldığı da olmuş, teknenin altına yapışan midyeleri yemeye gelen deniz kaplumbağalarıyla arkadaşlık ettiği de. En iyi dostlarıysa daima kuşlar olmuş.


Yeni projeler için Türkiye’den destek beklediğini söyleyen Eruç, yurtdışında yaptığı işe daha çok saygı duyulduğunu ve daha çok tanındığını belirtiyor. ‘Altı Zirve’ projesinin manevi bir anlamı da var. Eruç bu projeyi, 1996’da Everest’e çıkmış olan ve 2002’de Eruç’la birlikte kaya tırmanışı yaparken düşüp hayatını kaybeden İsveçli dağcı Göran Kropp’un anısına yapacak.

Radikal
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2008 Cumartesi 11:44:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?