3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Katar Senfoni Orkestrası geliyor

28 Ekim 2008 Salı günü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek olan konser, Katar Senfoni Orkestrası'nın şefi Dr. Salem Abdul-Karem'in katıldığı bir basın toplantısıyla tanıtıldı. 

Katar'ın Başkenti Doha'da, Haziran ayında düzenlenen muhteşem bir konserle 2 bini aşkın konuğa Arap dünyasının ilk senfonisi olan 'Katar Senfoni"yi sunan Dr. Salem Abdul-Karem, dünya turuna İstanbul'dan başlıyacak. 

Eserin bestecisi ve senfoninin yöneticisi Dr. Salem Abdul-Karem, bu senfoniyle müzik tarihinde ilk defa Doğu ezgilerinin, Batılı kompozisyon normları ile birleştirildiğini söyledi. Katar Senfonisi'nde, klasik müzik tarihinde ilk kez Türk klarnetinin de kullanıldığını belirten Dr. Salem Abdul-Karem, "Katar Senfonisi, bilinen evrensel bir yöntemle yazılan bir senfoni çalışması değildir. Aslında bu toprak parçasında yaşayan ve yaşamakta olan Katar halkının mücadele hikayesi ve çabasıdır" dedi. 

Dr. Salem Abdul-Karem, müziğin gücü aracılığıyla kültürler arasında köprüler kurarak, Katar'ı dünyayla buluşturacaklarını belirtti. Senfoninin notalarını, duyduğu müzik ve hikayelerden, tanıştığı insanlardan topladığını vurgulayan Dr. Salem Abdul-Karem, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu senfonide, klasik müziğin evrensel formunda yeni standartlar yaratarak, Katar'ı dünyaya tanıtmak istedim. Senfoni, meçhul ve tehlikelerle dolu bir yolda, ekmek parası kazanmak için denize açılanların çilesini, annelerin, çocukların, eşlerin ve sevgililerin, dönüp dönemeyeceklerini bilmedikleri yakınlarına olan özlemini anlatıyor. Katar senfonisi, bir törende sunulup biten yazılan yerel bir çalışma değildir. O bir mücadele hikayesinin tanığıdır, ispatıdır ve başarmanın mucizesidir. Bütün insanlara, bu toprakta inşa eden, mücadele veren, sevinen, hüzünlenen insanlar yaşadığını anlatma çabasıdır. Babalarının dedelerin yaptığı gibi, bu yüce evrende bir iz bırakma istekleridir. Bunun içindir ki, Katar Senfonisi müzikle yazılmış tam bir yaşamdır. Bu senfoni, Katar halkının mücadelesini, düşlerini ve başarı hikâyesini uygar bir şekilde ifade etmektedir. Bu senfoni, bir ulusun doğuşuna, büyümesine, başarılarına ve geleceğine dair senfonik bir yolculuktur". 


KATAR SENFONİSİ ORTADOĞU'DA KLASİK MÜZİĞİ CANLANDIRACAK 

Senfonik müziğin geleneklerine riayet eden senfoniyi yaklaşık iki ay gibi rekor bir sürede, toplam 46 dakikalık dört bölüm halinde bestelediğini belirten Dr. Salem Abdul-Karem, eserinde, düşleyen, zorluklara meydan okuyan, başarıyı yakalayan, aydınlık geleceğe güven ve umutla bakan insanların hikâyesini anlattığını vurguladı. Katar Senfonisi'nin, insani, estetik, fikri ve uygarlık değerlerini ifade eden bir musiki eser olmasını istediğini de söyleyen Dr. Salem Abdul-Karem, "Bu organizasyon, ülkedeki en önemli halk eğitim kurumu olan Katar Vakfı tarafından oluşturuldu. Bu senfoniyle, tüm Ortadoğu'da klasik müziğin yeniden canlandırılmasını hedefledik" dedi. 


SENFONİ ORKETSTRASINDA 20 TÜRK MÜZİSYEN GÖREV ALIYOR 

Doğu'nun en tanınmış müzisyenlerinden olan Iraklı ud virtüözü Dr. Salem Abdul-Karem'in bestelediği Katar Senfonisi'nin dünya prömiyeri için, çoğu Doğu Avrupalı 100'ü aşkın uluslararası müzisyenden meydana gelen özel bir orkestra oluşturuldu. 20'ye yakın Türk müzisyenin de eşlik ettiği orkestranın dünya konserleri, Katar Emiresi Şeyha Muzah bin Nassir el Misned'in hamiliğinde, Katar Vakfı tarafından finanse ediliyor. 

Katar Emiri Şeyh bin Hamad bin Khalifa el Thani'nin eşi Şeyha Muzah bin Nassir el Misned'in başında bulunduğu Katar Vakfı, ülkede Kongre Merkezi, Müzik Akademisi, Senfoni Orkestrası, At yetiştiriciliği-Binicilik Akademisi, İslam Eserleri Müzesi, Ulusal Kütüphane ve benzeri bir dizi iddialı projeyi yürütüyor 

Katar Senfonisi 28 Ekim 2008 Salı günü Lütfi Kırdar Uluslar arası kongre ve Sergi Sarayında klasik müzik severlerin beğenisine sunulacak.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 20:33:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?