4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kelkit Havzası İstanbul'a taşındı

Tokat, Giresun, Gümüşhane ve Sivas illerinden oluşan Kelkit Havzası Kalkınma Birliği, "Taksim Etkinlikleri" adı altında Anadolu kültürünü İstanbul'a taşıdı. 

Bölgesel kalkınma ve işbirliği amacıyla Giresun, Gümüşhane, Sivas, Tokat İl Özel İdareleri katılımı ile 2003 yılında kurulan Kelkit Havzası Kalkınma Birliği, 17 - 19 Ekim 2008 tarihleri arasında Taksim Meydanı'nda bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Başkanı ve Tokat Valisi Dr. Recai Akyel başta olmak üzere Giresun Valisi Mustafa Taşkesen, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve Sivas Valisi Veysel Dalmaz, bugün Gezi Parkı'nda Taksim Ekinlikleri'ni açılış törenine katıldı. 

Çekül Vakfı, Beyoğlu Belediyesi ve birlik tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliklerin açılış töreninde kurdele kesimin yerine farklı renklerdeki kurdeleler valiler tarafından birleştirilerek düğümlendi. 

Törende konuşan Tokat Valisi Dr. Recai Akyel, "Ortak hareketle yola çıkılarak oluşturulan bu birlik, Kelkit Havzası'nda yer alan bu dört ilin insanlarını bir araya getirdi. Birbirlerine kardeş oldular. Bizler kendi ilimizden bahsederken diğer illerden bahsetmemeyi bir eksiklik olarak algılamaya başladık. Her platformda kendi ilimizden bahsettiğimiz kadar diğer kardeş illerimizden de bahsettik. Bugün de burada ortak tanıtım yapıyoruz. İleriye dönük olarak sorunları ortak çözüm, ortak tanıtım, sorunlara ortak çözümler bulma iddiasındayız. Bu etkinliğin havzamızın tanıtımında önemli rol oynayacağına inanıyorum" dedi.

"SUYUMUZ ORTAK, ÇÖZÜMLER DE ORTAK" 

Giresun Valisi Mustafa Taşkesen de, 4 vilayetin enerjilerini bir araya getirerek bir sinerji oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Taşkesen, "Asıl gayemiz Amerika'yı yeniden keşfetmemek. Çünkü sorunlarımız ortak. Kelkit Havzası'nın, o suyun getirdiği medeniyet ortak. Dolayısıyla çözümlerde ortak olacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu. 

Havza kültürünün Türkiye'de ele alınması gereken bir olgu olduğunu belirten Sivas Valisi Veysel Dalmaz ise, "Kelkit Havza Birliği, bu olguyu harekete geçiren ilk örneklerden birisi. Bildiğiniz gibi su medeniyettir. Su, uygarlıktır, kültürdür. Kelkit Havzası, içinden geçen Kelkit Çayı'nı da içine alarak etrafına bir medeniyet oluşturan bir havzada bu etkinlikler başladı. Şimdi artık Türkiye'de havza bazlı kalkınma modelleri gerçekleştirilmeye başladı" şeklinde konuştu. 

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da, "Birlik olmak kolay değil. Ülkemizde birlik olmaya karşı sloganlar geliştirirler. Bu sloganların çürük olduğu ortada. Bu birlik, o sloganların yıkılması için yeterli bir ortaklıktır. Gümüşhane olarak bizler, bu birlikten çok memnunuz. Katkıları olmuştur, olacaktır da. 5 yıl önce bu birliği oluşturan vali, il genel meclisi üyesi ve diğer yetkililere teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu.
Etkinlikle ilgili İHA'nın sorularını yanıtlayan Sivas Valisi Veysel Dalmaz, şunları söyledi:
"Memleket sevdalısı insanlarımız yöresel tadarlı buluşturduk. Valiler olarak katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Belki ilk günlerde iğne ile kuyu kazdık. Şimdilerde başta Sivas olmak üzere diğer illerimizde katkılarını görüyoruz. Sivas'ta turizmin "t" sinden bahsedilmezken şimdilerde Selçuklu eserleri ve bir çok turizm alanlarını görmek için yurt dışından çok yoğun talep görmeye başladık. Turizm sadece denizlerde ve sahillerde İstanbul gibi Büyükşehirlerde olmayacak. Turizm, Anadolu'da yoğun olarak görülecek, aktif hale gelecektir. Bu tanıtımlar sadece yut içinde değil yurt dışında da yapılıyor. Londra'da katıldığım bir fuarda yabancı bir vatandaş bana, 'Türkiye'de akın akın turist çeken yerlerden daha fazla Anadolu'da bir çok turizm yerleriniz var' dedi. Öncelikle, o illerde yaşayan ve gurbete giden hemşehrilerimizin bu tür etkinliklere gelip kendi kültürlerini tanıması lazım."

KURDELEYİ KESMEK YERİNE DÜĞÜMLEDİ 

Konuşmaların ardından kurdele kesimine geçen valiler kurdeleyi kesmek yerine düğümledi. Birlik başkanı ve Tokat Valisi Dr. Akyel, birliğin kuvvetlenmesi isteğiyle farklı renklerde olan 4 kurdeleyi kesmek yerine sıkıca düğümledi. Vali Akyel, daha sonra Tokat'ın geleneksel tahin yapımı için tezgahın başına geçti. Tahta kalıp ile süsleme sanatı hakkında bilgiler de veren Vali Akyel, Osmanlı Tuğrası kalıbını boya küpüne batırarak bir bezin üzerine bastırdı. 

Kelkit Havzası Kalkınma Birliği'nin Taksim etkinlikleri boyunca, Taksim Gezi Parkı'nda bölgenin yöresel el sanatları, yerel müzik ve halk dansları sergilenecek, yerel kıyafetlerden oluşan defileleri, halk hikayeleri, gelin hamamı, sıra gecesi gibi yöreye özgü geleneksel etkinlikler ve yerel tatlar sunulacak.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 21:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?