4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kemal Türkler anıldı

Silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren DİSK kurucusu ve ilk genel başkanı Kemal Türkler, ölümünün 28'inci yılında kabri başında anıldı. 

Topkapı Mezarlığı'ndaki anma törenine katılanlar, mezarlık girişinde kortej oluşturup Kemal Türkler'in kabrine kadar fotoğraflarını taşıyarak ve slogan atarak yürüdü.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 28 yıldır DİSK'in mücadelesinde değişen bir şey, temel ilkelerinde “gevşeme, diz çökme ya da boyun eğme” bulunmadığını söyledi.

1 Mayıs'tan sonra, son olarak Belediye-İş üyelerine yapılan müdahaleyi hatırlatan Çelebi, “Sendikal harekete yönelik bu saldırılar karşısında emekten yana olanların bir ortak tepkiyi oluşturmaları gerekiyor. Bir yandan emek mücadelesi verilirken, bir yandan da siyasal alanda da mücadele vermek ve duruşlarımızı çok açık ortaya koymak zorundayız. Kemal Türkler'in mücadelesi de budur” diye konuştu.

“Bugün bir yandan Ergenekon, bir yandan çete savaşı yaşandığını” savunan Çelebi, çete arayanların öncelikle Kemal Türkler'in katilini ortaya çıkarmaları, Kahramanmaraş, Sivas, 1 Mayıs olaylarının faillerini bulmaları gerektiğini belirtti. Çelebi, “Bulsunlar ki biz de demokrasi konusunda gerçekten adımlar atıldığına inanalım” dedi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “Türk sendikal hareketinin yüz akı” Kemal Türkler'in öldürülüşünü unutturmayacaklarını belirterek, bugün 12 Eylül öncesindeki şartlardan çok daha kötü günlerin yaşandığı bir dönemde bulunulduğunu savundu.

Türkler gibi bazı diğer sendikacılar öldürülerek, işçi hareketinin “terbiye edilmeye” çalışıldığını savunan Serdaroğlu, “Bizler, sınıf mücadelesinde kaybettiğimiz insanın mezarını birer ağlama duvarına dönüştürüyoruz. Özeleştiri yapmak zorundayız. Sendikal hareket nereden nereye geldi? Bunun öz eleştirisini yapmalıyız. Biz, Türkler'in ideolojisinin, anlayışının yolunda mücadelemizi devam ettireceğiz, bedeli ne olursa olsun” diye konuştu.

Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Rasim Öz, “Ergenekon” soruşturmasında bazı faili meçhul cinayetlerin faillerine ilişkin ipucu bulunduğunun belirtildiğini söyledi. Öz, “28'inci yıla giriyoruz. Kemal Türkler'i öldüren Gladio'nun başı bulunamıyor. Ya aklanıyor ya zaman aşımına uğratılmak isteniyor. Davada sadece 1 tek kişi kaldı yargılanan... Hukuki olarak aklandı. Şimdi dava Yargıtayda. 2 yıl sonra zaman aşımına uğrayacak” dedi.
Bu şekilde 28 yıl süren başka bir dava olmadığını dile getiren Öz, insanlık suçlarının zaman aşımına uğramasının mümkün olmadığını, böyle bir durumun ortaya çıkması halinde AİHM'e başvurmak zorunda kalacaklarını kaydetti.

Törene, Türkler'in eşi Sabahat Türkler, kızları Nilgün Soydan, Yasemin Türkler, dedesinin davasına müdahil avukat olarak katılan torunu Burç Akpınar ve eski DİSK genel başkanlarından Rıdvan Budak'ın yanı sıra TKP, İleri Gençlik Derneği, Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı üyeleri ile çeşitli sendikalardan temsilciler katıldı. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da çelenk gönderdi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2008 Salı 18:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?