30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kene savar sülünler

Doğadaki ekolojik dengenin sağlanması ve kene, süne gibi zararlı hayvancıkları yok edilmesi amacıyla 500 sülün doğaya bırakıldı.

Pendik Ballıca köyünde gerçekleşen programda sülünlerin doğaya bırakılması sırasında renkli görüntüler ortaya çıktı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da katıldığı program kapsamında Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından 2009 yılı içerisinde üretilmesi planlanan 7 bin sülünden 500 tanesi bugün doğaya bırakıldı. Ballıca Köyündeki ormanlık alanda gerçekleştirilen programda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu beraberinde kızı Merve ile birlikte sülünleri kutularından çıkararak doğal hayata saldı.

Sülünleri doğaya bırakmadan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Veysel Eroğlu, sülünlerin kene mücadelesinde önemli rol üstleneceğini belirtti. Bakan Eroğlu, "Geçmişte maalesef sülün ve keklik gibi bilhassa bir takım kene ve süne gibi insanlara ve bitkilere zarar veren hayvancıkları yiyerek taibaatta denge sağlayan kanatlılar vahşi avcılık neticesinde yok oldu. Biz doğal hayatı devam ettirmek zorundayız bu şekilde Türkiye'de sülün üretim merkezleri kurduk, İstanbul'da ve Bursa'da toplam üç adet sülün üretim merkezi kurduk.

İlaç kullanılması halinde kimyevi maddeler tabiata büyük zarar veriyor, bu yüzden ekolojik dengenin sağlanması açısından sülün ve keklik üretim merkezleri kuruyoruz" diye konuştu. Bu sene yedi bin adet sülün üretileceğini söyleyen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Şuana kadar 4300 adet sülün üretildi, bugün de tabiata 500 sülün salıyoruz. Bu Sülünlerin keneyle ve zararlı hayvanatla mücadele için önemli rolü var bu hayvanları burada avlamak yasaktır, bunu yapanlara cezasını vereceğiz" dedi.

Yetişkin olmayan sülünlerin üç haftalık gözetimde tutulduğu doğayla uyum kafesleri hakkında bilgi veren bakan yanındaki görevlilerin uyum kafesi yerine voliyer demesine müdahale ederek, "Ben Türkçesini söylüyorum uyum kafeslerinde, intibak kafesinde üç hafta bakılıp sonra doğaya salıveriliyorlar" diye konuşarak Türkçe konusundaki hassasiyetini gösterdi. Bakanın konuşma yaptığı sırada yanında duran kızı Merve Eroğlu'nun elindeki sülünleri iki kere kaçırması ortaya renkli görüntülerin çıkmasına neden oldu. Bakan Eroğlu da elindeki sülünleri doğaya bırakarak hayırlı olması temennisinde bulundu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 15:17:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?