3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Keneler mangal keyfini zehir etti

Taşıdığı ölümlü virüs sebebiyle tüm Türkiye'nin kâbusu haline gelen keneler, piknikçilerin mangal keyfini zehir etti.


Tatil günlerini yeşil ve ormanlık alanlar yerine sahil veya alışveriş merkezlerinde geçiren vatandaşlar, kömür sektörünü zarara soktu. Kene olayları, 30 bin ton mangal kömürüne mal oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Akarçeşme, insanların piknik alanları yerine sahilleri tercih ettiğini söyledi. Akarçeşme, "Türkiye'de yıllık mangal kömürü tüketimi 250 bin ton. Bunun 75 bin tonluk kısmı İstanbul'da tüketiliyor. Ancak kene olayları sebebiyle yarı yarıya düştü. 30 bin ton mangal kömürü stoklarda kaldı." dedi. Bahçeköy'de bulunan Milli Park'ın hafta sonları bile boş olduğunu dile getiren Akarçeşme, eskiden bu bölgede yürüyüş ve koşu yapanların bile sporu bıraktığını kaydetti. Akarçeşme, Milli Park'taki işletmecilerin de kene olaylarından olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

Taşıdığı Kırım Kongo kanamalı ateşi virüsü ile ölümlere sebep olan keneler için öngörülen çözümlerin etkisiz kaldığını anlatan Akarçeşme, lastik çizme giyme, pantolon paçalarını çorap içine sokma, kene spreyi kullanma gibi önlemlerin geçici tedbirler olduğunu kaydetti. 'Kenesavar' kumaşlardan üretilen tişört, pantolon gibi kıyafetlerin satılmaya başladığına, kene çıkarıcı alet, Almanya'da 1,5 milyon satan 'kene kartı' gibi ilginç ürünlerin de piyasaya sürüldüğüne dikkat çeken İTO meclis üyesi, söz konusu önlemlerin ölümlerin önüne geçemediğini öne sürdü.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 13:05:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?