30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kılavuz kaptan denize düştü

Türk boğazlarından geçiş yapan gemilerin kaptanlarına geçiş sırasında kılavuzluk hizmeti veren kaptanlardan biri daha kaza sonucu öldü.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün kılavuz kaptanlarından olan Fahrettin Aksu, boğaz geçişini yaptırdığı Bahama bandıralı gemiden inerken denize düşerek hayatını kaybetti.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne bağlı kılavuz kaptanlar 2 yıl içinde ikinci görev şehitlerini önceki gece verdi. Önceki gece Bahama bandıralı Sun Genius adlı gemi İstanbul Boğazı'na yaklaşırken kılavuz kaptan isteğinde bulundu. TDİ kılavuz kaptanlarından Fahrettin Aksu, saat 03.00 sıralarında geminin boğaz geçişini yaptırdıktan sonra kendisini bekleyen pilot yönelen Fahrettin Aksu, iniş yaptığı sırada dengesini kaybederek denize düştü. Denize düşen 54 yaşındaki kaptan Fahrettin Aksu hayatını kaybetti.

Star Reefers'a ait olan 9417 grostonluk, "Sun Genius" adlı yük gemisi soruşturma için Büyükdere açıklarındaki acil demir yerine demirletildiği öğrenildi.
Öte yandan, 20 Aralık 1996'da da kılavuz kaptan Lütfü Berk'de aynı şekilde hayatını kaybetmişti.

Yaşanan her iki talihsiz olayda, ciddi önlemler alınmadığı ve yeterli mevzuat bilincinin oluşturulmadığının kanıtı olduğu belirtildi. Aksu ve Berk'in mesai arkadaşları,"Denizciliğin en zor ve dikkat edilmesi gereken kılavuz kaptanlık branşı için ülkemizde yeterli bilginin verildiği ve kuralların koyulduğu bir mevzuat yok. Hatta kılavuzluk kanunu bile bulunmadığından ciddi önlemler alınmıyor. Çok tehlikeli bir meslek ülkemizde geleneksel yöntemlerle uygulanıyor. Avrupa ülkelerinde çok ciddiye alınan meslek için ülkemizde düzenli sağlık kontrolleri bile yapılmıyor" iddiasında bulundular.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 17:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?