4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kimlik kontrolü yargıya taşındı

Başta İskele Meydanı ve Rıhtım Caddesi olmak üzere tüm Kadıköy’de geçen yıldan beri polisin kimlik kontrol eziyeti yaşanıyor.

Vapura yetişmek için koşturanlar polis tarafından durdurularak kimlik kontrolü yapılıyor. Her gün bu yolu kullanan yüzlerce kişi hemen her gün bu Genel Bilgi Tarama kontrolünden bıkmış durumda. Bazı vatandaşlar 100- 200 metre arayla iki kez durdurulduklarını anlatıyor.


Güzergâhlarında Kadıköy olanların bu çilesini üç avukat yargıya taşıdı. İstanbul Barosu avukatlarından Gonca Turgutoğlu Demir, Özgür Murat Büyük ve Hüseyin Murat Yurttaş tarafından Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, 2007 yılı başından beri ilçe sınırları içinde İskele Meydanı ve Rıhtım Caddesi başta olmak üzere onlarca cadde ve sokakta insanların Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolünden geçirildiği belirtildi. Dilekçede, vatandaşların bu kontroller nedeniyle keyfi olarak durdurulduğu, gece arabaların dakikalarca bekletildiği, sabahları insanların işini ve okuluna geç kaldığı vurgulanarak şöyle denildi:


“Kadıköy Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu yaptığı açıklamada 2007’de Kadıköy’de vatandaşların 2 milyon kez GBT’sine bakıldığını ve çeşitli suçlardan 7 bin kişininin yakalandığı belirtilmektedir. Bu yılın ilk dokuz ayındaysa 1 milyon 950 bin kişinin GBT’sine bakıldığı ve 4 bin 950 kişinin yakalandığı belirtilmişti. Bu uygulamanın ölçüsüzlüğünü ortaya koymaktadır. ”


Dilekçede, ‘İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Kadıköy Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu ve kontrolü yapan polislerin ‘görevi kötüye kullanma, hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından yargılanması istendi.

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 01:40:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?