6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

KİPTAŞ, Başakşehir’den emlakçıları çıkarıyor!...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İştiraklerinden KİPTAŞ (İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi), İkitelli Başakşehir Konutları’ndaki bütün emlakçıları çıkarma kararı aldı.

Emlakçıların hem Kat Mülkiyeti Kanunu’na hem de KİPTAŞ ile konut sahipleri arasında yapılan sözleşmeye aykırı hareket ettiğini belirten KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, "Emlakçılara savaş açtık. Bu konudaki mücadelemiz tavizsiz sürecek. Bir süre sonra hiçbir blokta bir tek emlakçı kalmayacak" dedi.

Başakşehir sakinlerinin sitelerinde mesken amaçlı yapılmış konutlarda emlakçı, doktor, hemşire, masaj merkezi, beyaz eşya tamircisi gibi büroların açılmasından şikayetçi olduğunu belirten İsmet Yıldırım, vatandaşların oturdukları bloklardaki emlakçıların güvenliği olumsuz etkilediğini ve gürültü kirliliği oluşturduğunu vurguladı.

Yasaya göre; doktor bürosu açılabileceğine, ancak klinik-poliklinik yapılamayacağına dikkat çeken Genel Müdür İsmet Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu;

"Emlakçıların bloklarda yer alması konusunda kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Şu ana kadar 22 emlakçıyı katlardan çıkardık. Yeni yapacağımız 5. Etap konutlarında da emlak spekülatörlerine asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda gerekli denetimi yapmaya başladık."

Binalarında emlakçı bürosu olan vatandaşlara bir çağrı yapan Yıldırım, "Lütfen bize bildirsinler. Hemen gerekeni yapalım. Ev sahipleri de biraz daha fazla kazanacağım diye emlakçılara kiralık daire vermesinler. Emlakçıları kısa zamanda bloklardan çıkaracağız" şeklinde konuştu.


Başakşehir sakinleri de şikayetçi...
Öte yandan, Başakşehir 4. Etap B-9’da oturan vatandaşlar da bloklarında mesken amacının dışında kullanılan büroları istemediklerini, binaya bir pankart asarak ilan etti. Blok sakinleri ayrıca aralarında imza toplayarak, Büyükşehir ve Esenler Belediyesi ile KİPTAŞ Genel Müdürlüğü’ne müracaat etti.

Blok sakinlerinin imzasını taşıyan dilekçede yer alan "... Bu işyerlerine giriş ve çıkışların yoğun olmasından dolayı binanın temizliği ve özellikle güvenliği bulunmaktadır. Ayrıca giriş ve çıkışlarda yeterince ahlaka ve adaba uymayan davranışlardan dolayı eş ve çocuklarımız mağdur olmaktadır... Can ve mal güvenliğimiz bulunmamaktadır." ifadeleriyle şikayette bulundular.

KİPTAŞ’la vatandaşlar arasında yapılan sözleşmenin 6. maddesinde, "Hak sahibi, zilyetliğinde bulunan konut, işyeri, emlakçı, büro vb. mesken dışında bir amaçla kullanamaz veya üçüncü kişilere kullandıramaz. Aksi takdirde, iş bu sözleşme hiçbir ihtar ve tebligata lüzum kalmaksızın, KİPTAŞ tarafından feshedilir" deniliyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 24’te de konuya ilişkin, "Ana gayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmayan muayenehaneler bu hükmün dışındadır" hükmü yer alıyor.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2004 Çarşamba 08:56:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?