20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

KİPTAŞ'ın 10 yıl vadeli konutlarında erteleme

Büyükşehir Belediyesi İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (KİPTAŞ), özellikle dar ve orta gelirli vatandaşlar için mortgate sistemi kapsamında üreteceği konutlarla ilgili açıklamasını bir ay erteledi. KİPTAŞ Genel Müdürlüğü, konutların satışı, fiyatı, metre kareleri ve diğer ayrıntılarıyla ilgili açıklamayı Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 18 Haziran 2005’te yapacağı basın toplantısıyla açıklayacağını bildirmişti. Ancak dün Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, Başkan Topbaş’ın yoğun programından dolayı, açıklamayı Temmuz ayına ertelediği öğrenildi.

KİPTAŞ, dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için düğmeye bastı. Şirketin hazırladığı yeni projeyi, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıklayacak. Başkan Topbaş, projeye çok önem verdiği ve prestij projelerinden saydığı için resmi açıklamasını da kendisi yapmak istiyor. Bu yüzden KİPTAŞ yönetimi, konuyla ilgili kesin açıklama yapamıyor.

Ancak KİPTAŞ’tan alınan bilgiye göre, şirketin ilk etapta Esenyurt bölgesinde başlatacağı yeni proje sayesinde, vatandaşlar, mortgage sistemiyle 10 yıl vadeyle ev sahibi olabilecek. Daha sonra aynı sistemle, İkitelli ve Maltepe bölgelerinde sosyal konutlar yapılacak. 95 metrekarelik bu konutlardan ilk aşamada Esenler’de 378 adet inşa edilecek. Daha sonra diğer bölgelerde de sosyal konutlar üretilecek. Ayrıca 125 ve 149 metrekare konutlar da yapılacak. Bu konutlar da belirli bir peşinat alındıktan sonra, kalan kısmı 10 yıl vadeyle satılacak.

Edinilen bilgiye göre, konutların satışında uygulanacak faiz oranıyla ilgili çalışmaların sürdüğü, ancak bir internet sitesinde çıkan yüzde 0,75 rakamının doğru olmadığı bildirildi. KİPTAŞ yetkilileri, faiz oranının bu rakamdan biraz daha yüksek olacağını; ancak çalışmalar tamamlanmadığından henüz kesin bir rakam söyleyemediklerini belirtti.

“Artık mortgage sistemini başlatıp, vatandaşı uygun fiyatlarla konut sahibi yapmanın zamanı geldi.” şeklinde konuşan yetkililer, konuyla ilgili Vakıfbank, Denizbank ve Garanti Bankası’yla görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.

Öte yandan satışı ay sonuna doğru başlayacağı belirtilen 95 metrekare konutların 65 bin YTL’den satılacağı öğrenildi. Buna göre, belediye yaklaşık 10 bin YTL peşin alacak. Geri kalan borç, 10 yıl taksitle ödenecek. Taksitlere yansıyacak faiz oranının yaklaşık yüzde 1 civarında olacağı, ancak bu rakamı kesinlikle geçmeyeceği ifade edildi.

Mehmet Arifoğlu-Kenthaber/İstanbul
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2005 Çarşamba 22:36:20
Güncelleme :16 Haziran 2005 Perşembe 16:40:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?