1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Kısa mesajla ifadeye çağırıyorlar

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli, şikayetçi ve tanık sıfatıyla ifadesi alınacak kişilere cep telefonu mesajı (SMS) yollayarak tebligatta bulunuyor.

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli, şikayetçi ve tanık olarak, ifadesi alınacak ya da bilgisine başvurulacak kişilere, çağrı kağıdı yerine Kısa Mesaj Servisi(SMS) yöntemiyle mesaj göndermeye başladı.

Başsavcılığın internet sitesinde de yapılan açıklamada, insani ilişkilerin daha sık yaşandığı şirket ve kuruluşlarda SMS'in, “ekonomik, hızlı, kağıt kullanmaktan uzak ve çevreci olması” özellikleri nedeniyle tercih edildiği vurgulandı. 

Pratik ve amaca daha uygun hizmet etmekte olduğu bildirilen kısa mesaj yönteminin, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) öngördüğü bir haber verme şekli olduğuna dikkat çekildi.

ESKİ YÖNTEMDE...

Açıklamada, Türkiye'de ilk kez Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığınca uygulanmaya başlandığı bildirilen kısa mesaj yöntemi öncesi, başsavcılığın soruşturma biriminde şüpheli, şikayetçi ve tanık sıfatlarıyla ifadesi alınacak kişilerin posta ve zabıta marifetiyle çağrıldığı hatırlatıldı.

Bu yöntemle, savcıların yürüttüğü soruşturmalar çerçevesinde 1 Ocak 2006 ile 7 Aralık 2006 tarihleri arasında 16 bin 63 adet posta tebligatı gönderildiği ifade edilen açıklamada, bu tebligat giderlerinin yanı sıra çağrı işlemlerinde telefon giderlerinin de bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, CMK'nın 58'nci maddesinde, “Tanığa, ilk önce adı, soyadı, yaşı, işi ve yerleşim yeri, iş yerinin veya geçici olarak oturduğu yerin adresi, varsa telefon numaraları sorulur” hükmünün bulunduğu anımsatılarak, Türk Telekom tarafından 2006 yılı haziran ayından itibaren SMS hizmetinin verilmeye başlandığı kaydedildi.

SMS gönderme hizmet bedelinin halen mobil telefonla 7,5 YKr, sabit telefonla 4,9 YKr olduğu belirtilen açıklamada, günümüzde Türkiye'de sabit telefon kullananların sayısında azalma görüldüğü, mobil telefon üyeliği sayısının ülke nüfusunun yarısını geçerek 42 milyona çıktığına işaret edildi.

SÜRE VE MASRAF AZALDI

Açıklamada, sabit telefondan görüşme yapmanın, SMS göndermenin yanında pahalı bir uygulama olduğu, İstanbul'da nüfus ve iş yoğunluğu karşısında çağrı kağıtları hazırlayarak postaya verilmesinin, fazladan toner, kağıt, personel ve emek gerektirdiği ifade edilerek, çağrı kağıtlarını postaya vermenin bir hafta, kişiye ulaştırmanın 15 ile 30 gün süre aldığı vurgulandı.

Kağıtların dönüşüyle toparlanıp dosyaya takılmasının ayrı bir çaba gerektirdiği, ayrıca İstanbul'da gündüz saatlerinde herkesin işinde olduğu hatırlatılan açıklamada, adres kayıtlarının düzgün tutulmaması nedeniyle çağrı kağıtlarının ilgiliye genellikle ulaştırılamadığına dikkat çekildi.

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2007 yılı başından itibaren SMS sistemini devreye sokarak, daha az masrafla, daha etkin sistemle şüpheli, şikayetçi ve tanıkları çağırmaya başladığı, hatta mesajı alan ilgililerin, aynı saat içerisinde veya 1-2 gün içerisinde çağrıya uyduklarının tespit edildiği bildirildi.

Bu arada, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığının kendi internet sitesi olan ilk ve tek cumhuriyet başsavcılığı olduğu da öğrenildi.

SORUŞTURMA SAVCISININ FİKRİ

Çalışmayla ilgili sorularını yanıtlayan Cumhuriyet Savcısı Akif Özgün, Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığınca geçen yıl 30 bin soruşturma yürütüldüğünü kaydetti.

Soruşturma çerçevesinde, ifadesi alınacak kişilere 1 ay içerisinde ulaşamadıklarını, Türk Telekom'un SMS hizmetinin verilmeye başlanmasının ardından bu konuyu takibe aldıklarını belirten Özgün, teknik olarak bir yazılım düzenlediklerini ve bunu Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'na ilettiklerini anlattı.

Akif Özgün, Başsavcı Salihoğlu'nun onayıyla yeni yılın ilk günlerinden itibaren uygulamaya koydukları yöntemin, şüpheli, şikayetçi ve tanıklardan bile övgü aldığını dile getirdi.

Şüpheli, şikayetçi ve tanıkların aldıkları SMS'nin ardından 1-2 gün içerisinde, hatta yarım saat içerisinde bile savcılığa geldiklerini kaydeden Cumhuriyet Savcısı Akif Özgün, uygulamanın soruşturmanın sonuçlanmasını hızlandırdığı gibi ekonomik olarak da faydalı olduğunu söyledi.

Özgün, posta ile tebligat gönderme ücretinin geçen yıl 4 YTL olduğunu hatırlatarak, SMS göndererek 8 ile 5'te bir oranında tasarruf sağlandığını,ayrıca kağıt, zabıta gibi diğer giderlerden de tasarruf edildiğini bildirdi.
A.A
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2007 Cuma 11:50:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?