30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kitap korsanlarına suçüstü

İstanbul'da korsan kitap basan matbaalara yönelik yapılan operasyonlarda 1 milyonun üzerinde kitap ile birlikte 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Ele geçirilen korsan ürünlerin orijinal piyasa değerinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğu açıklandı. Operasyon üzerine emniyete gelen bazı yazarlar polise teşekkür etti.

Güvenlik Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, '5846 Sayılı Kanuna Muhalif' nitelikte bandrolsüz ürünlerin dağıtım ve satışına yönelik yapılan mücadele kapsamında Bağcılar, Bahçelievler, Zeytinburnu, Avcılar ve Büyükçekmece'de 2 ayrı işyeri ile 5 matbaada yapılan operasyonlarda 1 milyon'u aşkın korsan kitap ve basıma hazır hale getirilmiş formanın ele geçirildiği belirtildi. Açıklamada, konu ile ilgili 10 kişinin gözaltına alındığı ve bu kişilerin işyerlerinde yapılan aramalarda ise 15 adet matbaa makinesi ile 1350 adet kitap kalıbına el konulduğu belirtildi. Ele geçirilen korsan ürünler İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün bahçesinde kurulan standlarda basına gösterildi. Kasaları korsan kitap ile dolu 7 ayrı kamyonet içerisinde getirilen korsan ürünler vatandaşlarında yoğun ilgisini çekti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü bahçesinde, ele geçirilen 7 kamyon dolusu korsan kitabın sergilendiği basın açıklamasına katılan yazarlar Taha Akyol, Elif Şafak, İskender Pala, Rıdvan Akar, Nazır Şentürk ve Tuna Kiremitçi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yazar Elif Şafak, aralarında kendisinin de çok sayıda kitabı bulunan bu kadar çok korsan kitabı bir arada gördüğüne çok şaşırdığını ifade ederek, ''Kamyonlar dolusu korsan kitabı bir arada görmeyi beklemiyordum. Bazen iyi niyetli bir şekilde hafife alıyoruz korsan kitapları. Çünkü para durumu yetmeyen geliri yetmeyen öğrenciler, insanlar daha rahat okusun diye yapılıyorsa bir zararı yok diye düşünüyoruz ama bu o kadar masum bir şey değil. Hem okuyucuya hem yazara çok ciddi zararları var'' dedi.

Şafak, ayrıca bunun sadece yazar ve okuyucudan çalmak olmadığını belirterek, ''Bu, matbaada çalışan işçisinden, dizgicisine, yayın evindeki editörden çevirmenine herkesin cebinden çalan bir hırsızlık. Bu konuda böyle operasyonlar yapıldığını duyarlılığın arttığını görmek çok güzel'' şeklinde konuştu.
Açıklayama katılan yazar İskender Pala, böyle ciddi bir operasyon gerçekleştirdikleri için emniyet teşkilatına teşekkürlerini ileterek, ''Ben burada ciddi bir irade gördüm emniyetin, Kültür Bakanlığı'nın ve devletin üst üste bindirilmiş bir iradesi sonucu böyle bir operasyon gerçekleştirildi. Korsanla mücadelede ciddi adımlar atıldığına seviniyorum. Kitapları görüp üzülmemek mümkün değil. Burada sergilenen kitaplar bizden alınmış, çalınmış haklar gibi duruyor. Benim hakkımı başkalarının aldığını görüyorum ve bu hakkımı helal etmiyorum'' dedi.

Gazeteci ve yazar Rıdvan Akar da gördükleri tablonun kendilerinin emeğine ve alın terine yapılan saygısızlığın bir göstergesi olduğunu ifade ederek, '' Ben korsan kitap konusunu bir asayiş sorunu olarak görmüyorum. Türkiye'de kültür ve sanat pahalı bir meta haline dönüştürüldü. Bunun bir sonucu olarak gelir dağılımının böyle bozuk olduğu bir ülkede insanlar kültürü ve sanatı tüketmek istiyorlarsa onlara son derece kolay ve ucuz bir yol gösteren insanlara, bir tüketim aracına tenezzül etmiş oluyorlar.

Kültür ve sanat Türkiye'nin geleceği, gençlerin geleceği Kültür ve Sanatı devletin sübvanse etmesi gerekiyor. Kitaplar ne kadar ucuzlarsa korsan kitap o kadar azalır'' şeklinde konuştu. Yazar ve Şair Tuna Kiremitçi, Emniyet teşkilatına teşekkür ettiğini belirterek, ''Bazı okuyucularımız bilinçli ya da bilinçsiz imza günlerinde korsan kitaplarımızı bize imzalamamız için getiriyorlar. Ben de onlar gibi yapıp korsan kitaplarıma sahte, korsan imzalar atıyorum'' dedi.
Yetkililer operasyonun ardından 4 işyerinin mühürlenerek faaliyetlerine son verildiğini bildirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 15:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?