4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

‘Kıza mal verilmez’ kararına yargı freni

Aile ile şirketlerine ait hisseleri usulsüz yollardan üzerine geçirdiği iddia edilen işadamı Atilla Artam’a, Yargıtay’dan kötü haber geldi.

Artam, kız kardeşleri tarafından, “’Dinen kızlara mal verilmez’diyerek bizi mirastan mahrum bırakmaya çalışıyor” sözleriyle suçlanıyordu

İstanbul’un Anadolu yakasına elektrik dağıtım yapan müflis Aktaş Elektrik A.Ş’nin eski sahibi Murat Sabri Artam ile eşi Süheyla Artam, sahibi oldukları aile şirketlerinin hisselerini 2005 yılında oğulları Atilla Artam’a devretti. Ar Holding ve Aktepe İnşaat’ın da eski sahibi olan kanser hastası 86 yaşındaki Murat Sabri Artam ile Alzheimer hastası olan 83 yaşındaki eşi Süheyla Artam’ın diğer çocukları Betül Cemali Artam ve Figen Erden ise bu gelişmelerin ardından ağabeylerine karşı hukuk savaşı başlattı.

“Dinen verilmez!”

İki kız kardeş, ilk olarak İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruda, şirketin hisse devrinin yapıldığı genel kurul kararının iptalini talep etti. Betül Artam ile Figen Erden ayrıca ağabeyleri Atilla Artam’ın hukuki ehliyeti bulunmayan anne ve babalarının bu durumundan faydalanarak şirket hisselerini nominal değerle satın aldığı iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulundu. Betül Artam, ağabeyinin hastanede annesini ziyareti sırasında kendisini darp ederek ölüm tehdidinde bulunduğunu ve dini inançlarına göre kızlara mal verilemeyeceğini söylediğini iddia etti. Artam çifti ise çocukları arasında devam eden hukuk mücadelesinde kızlarının yanında yer aldı. Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran Sabri-Süheyla Artam çifti, satışın iptali ile hisselerin devrini talep etti. Ağabeyleri ile kavgalı olan 2 kız kardeş de daha sonra bu davaya “müdahil” olmak için talepte bulundu. Oğul Artam ise anne-babasının dava konusu hisseleri kendi rızalarıyla devrettiklerini iddia etti.

Atilla Artam, anne-babasının bu davayı, kız kardeşlerinin zorlamasıyla açtıklarını savunarak, davanın reddi isteminde bulundu. Kız kardeşlerin müdahillik taleplerini kabul etmeyen mahkeme, 2006 yılının Aralık ayında verdiği kararla, “davanın reddi” hükmüne vardı. Karardan memnun kalmayan anne-baba Artamlar, davayı temyiz etti. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, geçtiğimiz günlerde verdiği kararla, yerel mahkeme kararını esastan bozdu. Davanın yeniden görülmesine önceki gün başlandı. Ağabeyleriyle kavgalı olan kız kardeşler, Figen Erden ve Betül Artam, duruşmaya “izleyici” olarak katıldı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 09:33:52
Güncelleme :12 Temmuz 2008 Cumartesi 09:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?