4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'KOBİ'ler rekabet avantajını yitirdi'

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, "KOBİ'lerimiz yaşadıkları iç ve dış baskılarla rekabet avantajlarını yitirdikleri için küçülme eğilimine girmişlerdir" dedi.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın KOBİ kredileri hakkındaki açıklamasıyla ilgili değerlendirmede bulunan TÜMSİAD Genel Başkanı Yıldırım, "Küresel kriz yaşadığımız çetin sürecin sadece tuzu biberi olmuştur. Üretici, sanayici özellikle taşınamaz istihdam yükleri dolayısıyla ayakta kalmakta zorlanmaktadır" diye belirtti. "Üretim maliyetlerinin sürekli artması, üretimdeki karlılığı tamamen ortadan kaldırmış, girdi maliyetlerine sürekli gelen zamlar dolayısıyla üretici, maliyet analizlerini bile yapamaz hale düşürülmüştür" diyen Yıldırım, bu süreçte büyümeye çalışan KOBİ'lerin, yaşadıkları iç ve dış baskılarla rekabet avantajlarını yitirdikleri için küçülme eğilimine girdiklerine dikkat çekti.


Piyasaların ateşini almak için hükümetin almaya çalıştığı tedbirleri çok yakından izlediklerini belirten Yıldırım, "Önceki günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanımız Zafer Çağlayan'ın açıkladığı KOSGEB kaynaklarından aktarılacak 50 milyon TL'lik kaynakla, 7 bankanın, KOBİ'lere 350 milyon TL'lik kredi verilmesi kararı, KOBİ'ler nezdinde sevinçle karşılanmıştır. Bu karara göre kredi programına başvuruların 26 Kasım'da başlayacağı ve istihdama göre kredi kullandırılacağının açıklanmıştır. Program çerçevesinde, çalışan sayısı 9'a kadar olan mikro ölçekli KOBİ'lere 25 bin YTL kredi kullandırılacak, 35 çalışanı olan bir KOBİ, 9'a kadar ki çalışanı için 25 bin YTL alacak, artı 26 çalışanı için de 52 bin YTL olmak üzere toplam 77 bin YTL kullanabilecektir. Yine bu çerçevede kadın esnaf ve sanatkarlara ise 30 bin YTL kredi kullandırılması planlanmaktadır. Piyasaların böylesine dara düştüğü bir dönemde, KOSGEB kanalıyla KOBİ'lere aktarılan bu kredi, zorda olan üreten kesimimizi rahatlatacaktır" diye konuştu.


Yıldırım, bu güzel ve yerinde kararı alanlara teşekkür ettiklerini, fakat toplam kredi miktarı ve kredilerin geri ödeme süresiyle ilgili eleştirileri olduğunu belirterek, "Hizmet güzeldir, karar güzeldir, bu karar darda olan birçok KOBİ'mize krizden geçiş süreci için kaynak oluşturacaktır. Öncelikle, 350 milyonluk total kredi miktarı bize göre yetersizdir. Kişi başı 50 bin TL'lik bir kredi kullanımı dikkate alınırsa, toplam miktardan en fazla 7 bin KOBİ yararlanabilecektir. Kriz geçiş sürecinde daha
fazla KOBİ'nin bu fırsattan yararlanması sağlanmalıydı. Diğer yandan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'ler, kullandıkları bu krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda geri ödemek zorundadır. 12 aylık geri ödeme planları çok kısa bir vadedir. Mikro ölçekli bir KOBİ'nin 25 bin TL'lik bir kredi kullandığı ve ilk üç ay ödeme yapmadığı düşünülürse, bu demektir ki, bu KOBİ'mizin 9 ay içinde her ay 2,7 bin YTL geri ödeme yapması gerekir. Süre çok kısa tutulmuştur. Bu sürenin, kriz döneminde ilk 10 ayını krizden geçiş aralığında geri ödemesiz şekilde ve de ödeme süresi ise en az 24- 36 ay ya da daha uzun süre olarak planlanması gerekirdi" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 13:10:27
Güncelleme :21 Kasım 2008 Cuma 16:52:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?