4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

KOBİ'lerin beklentileri tartışıldı

Üyelerinin yüzde 95'ini KOBİ'lerin oluşturduğu Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) gerçekleştirdiği "KOBİ'lerde Dönüşüm" sempozyumunda KOBİ'lerin mevcut durumları ve gelecekle ilgili beklentileri masaya yatırılırdı. 

Verilen bilgiye göre sempozyumda konuşan TÜRKONFED Başkanı Celal Beysel, Türkiye'nin ekonomi ve üretim altyapısının sağlamlaşması için öncelikle KOBİ'lerin sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Beysel konuyla ilgili olarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüksek stok tutma kabiliyeti olmayan, farklı nitelikteki pazarlara erişim imkanı bulunmayan, sermaye yapıları zayıf KOBİ'lerin krizlerdeki dayanma gücü de zayıftır. Bu olumsuzluklarla baş etmenin başlıca yolu güç birliğidir. Hükümetlerin görevi de bu güç birliğini kolaylaştırmaktır, teşvik etmektir." Beysel, krizin gelişimini an be an izlemeye takati olmayan şirketleri zamanında ve doğru bilgilendirmenin önemine değinerek, alınabilecek önlemleri şöyle özetledi: "Kredi imkanları daralan KOBİ'ler için fon tahsis etmek, piyasada güven kaybı nedeniyle geçici bir süre zora düşen KOBİ'lere yönetim, lojistik, pazarlama vs. kolaylıkları sağlamak, krizin gelişimine göre uygulanabilecek önlemlerin bazılarıdır." Beysel, istihdam ve katma değer oluşturan, bölgesel gelişmede etkin rol oynayan, ihracat başarısı gösteren, yeni teknolojiler kullanan KOBİ'lerin başarı öykülerini derleyen bir rapor hazırlığı içinde olduklarını ve raporun Kasım ayı içinde kamuoyu ile paylaşılacağını da sözlerine ekledi. 

Öte yandan toplantıda konuşan Devlet Bakanı Nazım Ekren, "Türkiye'de şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik göstergeler şöyle bir sinyal veriyor; Türkiye ekonomisi, konjonktürel sorunlarının önemli bir kısmını özel sektörle birlikte halletti, fakat yapısal olarak yapılması gereken önemli eksikliklerle karşı karşıya" diye konuştu. Türkiye'nin şu anda kriz üretmeyen bir konjonktür dalgasında olduğunu vurgulayan Ekren, "Bu noktada yapılması gereken de çok karmaşık değil. Yatırımların artırılması konusunda ne yapılacaksa ona uygun bir teşvik sistemi özel sektörle birlikte kurgulamaktayız. Çok kısa sürede, yıl sonundan önce bu konuyla ilgili bir açılımı paylaşacağız" diye kaydetti.
 
Sempozyum, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık, Dünya Bankası Özel ve Mali Sektör Koordinatörü Carlos Pinerua ve Avrupa Komisyonu İşletmeler ve Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Francoise Le Bail'in katılımıyla gerçekleştirilen panel ile devam etti. Panelde Avrupa'da ve Türkiye'de KOBİ politikalarının ve Türk KOBİ'lerinin küresel ekonomiye entegrasyonu tartışıldı. 

Panelde konuşan Dünya Bankası Özel ve Mali Sektör Koordinatörü Carlos Pinerua, KOBİ'lerin temel sorunlarının işletme koşulları ve finansman kaynaklarına ulaşım olduğunu vurguladı. AB ile Türkiye arasındaki gelir farklılığının temelinde düşük iş üretimi olduğunu söyleyen Pinerua, Türkiye'nin yasa ve yönetmeliklerinde çok olumlu düzeltmelerin gerçekleştiğini ama buna rağmen hala önemli eksikliklerin mevcut olduğunu söyledi. 

Avrupa Komisyonu İşletmeler ve Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Francoise Le Bail ise panelde yaptığı konuşmada Avrupa'daki KOBİ'lerin de henüz uluslararası piyasaya yeterince açılamadığını söyledi. Le Bail'e göre AB'de, büyük işletmelerin yüzde 28'lik oranına karşılık küçük işletmelerin yalnızca yüzde 7'si ihracat gerçekleştiriyor. Yine küçük işletmelerin yalnızca üçte biri uluslararası pazara açılabilmeyi başarmış durumda. Le Bail'e göre Türkiye'deki küçük işletmelerde ise yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatı çok düşük seviyede.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 22:37:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?