4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'Kodes' operasyonu

İstanbul, Diyarbakır ve Ardahan'da çok sayıda suça karıştıkları belirlenen çete, polisin "Kodes" operasyonuyla çökertildi. 38 ayrı adrese eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlardan nefes kesen görüntüler polis kamerasına yansırken, cezaevindeki liderlerinden aldıkları talimatlar doğrultusunda seçtikleri kurbanları kapkaç yöntemiyle soyan çete üyeleri güvenlik kamerasına yakalandı. 

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler 3 ay süresince yaptığı çalışmalar sonucunda İstanbul'a gelen turistlere yönelik kapkaç ve yağma yapan aralarında yaşı küçük çocukların da bulunduğu çeteyi "Kodes" operasyonuyla çökertti. Çetenin geçtiğimiz yıl "Kafes" operasyonu kapsamında çökertilen ve tutuklanarak cezevine gönderilen örgütün lideri Hüsnü G.'den talimat aldığı belirlendi. Cezaevinde çalışan iki gardiyanın Hüsnü G.'den aldığı talimatları çete üyelerine ilettiği iddia edilirken, çetenin turistlere kapkaç ve yağma dışında ev ve işyerlerine girerek hırsızlık yaptığı belirtildi.
 
Öte yandan 37 ayrı suç olayını gerçekleştirdiği belirlenen çete üyelerinin il dışından getirdikleri uyuşturucuyu İstanbul genelinde sattıkları tespit edildi. 

Soruşturmayı genişleten ekipler 2 Mart 2008 günü Diyarbakır, Ardahan ve İstanbul genelinde 38 adreste eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında 2 kamu görevlisi ve yasadışı Hizbullah terör örgütü sempatizanı olduğu iddia edilen 1 kişinin de aralarında bulunduğu 65 şüpheli şahıs yakalandı. Gözaltına alınan 31 kişi, çete ile bağlantısı olmadığı belirlendikten sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınan şüpheli 4 şahıs yaşı küçük olduğu için Çocuk Şube Müdürlüğüne teslim edildi. 9 zanlı, münferit olarak işledikleri suçlardan olayı adliyeye sevk edilirken, 21 kişi ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Operasyon kapsamında 3 adet çalıntı otomobili, uyuşturucu madde, fotoğraf makinesi, kredi katları, post makinesi, 1 adet gerdanlık, çok sayıda silah ele geçirildi. 

Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince Eminönü ve Fatih ilçelerinde suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suretiyle küçük yaşta çocukları zorla ve kandırma suretiyle kaçırmak, 'tantanacılık' tabir edilen hırsızlık olayında kullanmak, yankesicilik kapkaç ve gasp suçlarını gerçekleştiren suç örgütüne yönelik 03-05-2007 tarihinde operasyon düzenlenmiş, "Kafes" adı verilen operasyon kapsamında Fatih, Eminönü, Beyoğlu, Bağcılar ve Büyükçekmece ilçeleriyle Diyarbakır ilinde eş zamanlı yapılan operasyonda toplam 31 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştı. 

Yan kesicilik, kapkaç ve hırsızlık gibi 56 ayrı suça karıştıkları belirlenen çete çökertilmiş, yakalanan şahıslardan 4'ü serbest bırakılmış, 2'si çocuk şube müdürlüğüne gönderilmiş, 25 örgüt üyesinin ise işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilmişti. Çete üye olduğu belirlenen Hüsnü G. ise tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 14:06:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?