30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Köprü artık ışıl ışıl

Dünyada birçok önemli yapıyı aydınlatan Philips, Boğaziçi Köprüsü'nü donattı

Paris'teki Eyfel Kulesi'nden Mısır piramitlerine, Atina'daki Akropolis'ten, Londra'daki ünlü saat kulesi Big Ben'e kadar pek çok önemli yapıyı aydınlatan Philips, 3 bin 250 adet “LED sistemi”yle, Boğaziçi Köprüsü'nü yeniden aydınlattı.

Philips Türkiye ve Kafkaslar CEO'su Anton Booij, gün ışığında pek çok yapının güzel göründüğünü ancak hava karardığında bu yapıların güzelliğinin fark edilemediğini ve şehirlerin simgesi haline gelen önemli yapıların belli belirsiz kaldığına işaret etti.

Booij, iyi bir aydınlatmanın, “şehirlere güvenlik, rahatlık ve kimlik sağladığını, bunun yanında turizmin canlanması, hoş ambiyanslar yaratılması ve toplumsal etkileşimi artırması” gibi faydalarının da bulunduğunu vurguladı.
 

Firmalarının, Paris'teki Eyfel Kulesi'nden Mısır piramitlerine, Atina'daki Akropolis'ten Londra'daki Big Ben'e kadar pek çok önemli yapıyı aydınlattığını dile getiren Booij, aydınlatma çalışmalarının, sağladıkları görsel güzelliğin yanı sıra enerji verimli ve sürdürülebilir olmasının önemini ifade etti.


Booij, sürekli gelişen LED teknolojisindeki değişiklikleri Boğaziçi Köprüsü'ndeki aydınlatma sistemine entegre ettiklerini belirterek, “Köprüde gerçekleştirdiğimiz yeniden yapılandırma çalışmaları, projenin ilk aşamasında kullanılan sistemin geliştirilmesi ve yeni teknolojiye geçilmesi amacıyla yürütüldü. Proje, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü Boğaziçi Köprüsü Başmühendisliğinin kontrol ve yönetiminde gerçekleştirildi” diye konuştu.

3 MİLYON AVROYA MAL OLDU

Boğaziçi Köprüsü'nün yeni LED aydınlatma sistemiyle, eskisinden daha teknolojik bir sistem ve daha göz alıcı bir görüntüyle aydınlatıldığını kaydeden Booij, şu bilgileri verdi:
“Bu revizyon firmamız tarafından finanse edildi ve maliyeti 3 milyon avrodur. Enerji tasarrufuna ve şehir aydınlatmasına verdiğimiz önem doğrultusunda bu yenileme projesini gerçekleştirerek, İstanbul'un şehir güzelleştirme çalışmalarına katkıda bulunuyoruz.
Halatlarda bin 760, ana halat üzerinde 166, kulelerde 860, korkuluklarda 478 adet ışık kaynağı var. Köprü üzerindeki LED ışık kaynaklarının sayısı 3 bin 250 adettir. Yeni sistem, konsept olarak eski aydınlatma ile aynı. Armatür yerleşiminde ve aydınlatma tasarımında bir değişiklik yapılmadı ancak sistem, teknolojik gelişmeler sayesinde daha hızlı ve senaryo anlamında daha fazla hizmet verebilecek bir altyapıya sahip oldu.”

YENİ AYDINLATMA SENARYOLARI UYGULANACAK

Anton Booij, özellikle kurulum aşamasında aydınlatma senaryolarını değiştirme ve yeni senaryo ekleme konusunda kolaylıklar elde edildiğini belirterek, yeni sitemle eskisine nazaran binlerce daha değişik senaryo elde edilebileceğini ifade etti.


Booij, “Örneğin cep telefonu ya da kamerayla kaydettiğimiz bir filmi ya da movie maker gibi basit programlarda hazırladığımız filmleri bile senaryolaştırabileceğiz. Bir resim ya da tabloyu, güneşin doğuşundaki ve batışındaki renk ahengini, bir ormanın renk çeşitliliğini programa aktararak yeni aydınlatma senaryoları hazırlayabileceğiz” dedi.


Booij, yeni sitemin zamanlama açısından da pek çok avantaj sağladığını dile getirdi.
Artık istenilen gün ve zamanda, istenilen sürelerde senaryoların çalıştırılabileceğini vurgulayan Booij, “Sistem internetten enlem ve boylam bilgilerini alacak. Böylece havanın gerçek aydınlanma ve kararma saatlerine göre sistem çalıştırılabilecek” bilgisini verdi.


Booij, yeni sitemin kontrolünün bilgisayarından bağımsız, LPC 20 donanımı ile çok daha hızlı çalışacağını ifade ederek, LAN veya WAN bağlantı ile birçok sistemin tek bir yerden yönetimi mümkün olacağını, sisteme uzak erişim özelliğiyle bağlanılarak, uzaktan kontrol ve yönetim kolaylığının elde edileceğini kaydetti.
Bu teknik özelliklere göre hazırlanacak görsel senaryolar ile tüm İstanbullulara doyulmaz güzellikler sunulacağını anlatan Booij, yenileme çalışmalarının 9 ay sürdüğünü söyledi.


Anton Booij, bu süre içerisinde hava şartlarından dolayı köprüde 3 ay faal olarak çalışılamadığını da belirterek, şunları kaydetti:
“Aydınlatma montaj işi, bu projenin sahibi olan firma ile beraber yürütüldü. İşin projelendirme kısmında, yurt dışı desteği de dahil olmak üzere mekanik-elektriksel projeler ve değişik testlerde 20'nin üzerinde mühendis katkı sağladı. İşin değişik zamanlarında da farklı sayıda teknisyen ve dağcı ekip köprü üzerinde görev aldı. Bu nedenle çalışan sayısı zaman zaman 20-30 kişileri buldu.”

DÜNYANIN EN İYİ GECE AYDINLATMASI

Booij, Kadıköy Meydanı, Selimiye Camisi, Bodrum ve Çeşme Kaleleri, Küçüksu Kasrı, Amasya Valilik binası, Saraydüzü Kışlası ve Tarihi Saat Kulesi, İzmir Asansör Kulesi, Ankara Palas, Bursa Balibey Han ve tarihi Erzincan Garı'nın aydınlatmasını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Türkiye'de geceleri de at yarışı yapılmasına imkan tanıyan İzmir Şirinyer Hipodromu ve İstanbul Veliefendi Hipodromu projelerinin de kendileri için son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Özellikle Veliefendi Hipodromu projesinin, dünyada en iyi gece aydınlatmalarından biri olarak kabul edildiğine dikkati çeken Booij, kısa bir süre önce tamamlanan İstanbul Sütlüce Kongre Merkezi'nin 73 bin metrekarelik alanını, enerji tasarruflu LED sistemi ile aydınlattıklarını bildirdi.
Booij, Ankara'da devam eden Gençlik Parkı projesinin de oldukça kapsamlı ve iç dinamik aydınlatmaların uygulandığı bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.
 

AA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 13:19:31
Güncelleme :4 Temmuz 2009 Cumartesi 13:30:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?