4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Köprü tepesinde ampul değiştiriyor

Yol inşaatlarında kaya yuvarlayan, Boğaziçi Köprüsü’nde bakım yapan, gökdelenlerde dış cephe temizliğine giden felsefe öğrencisi 24 yaşındaki Ahu Toksöz görenleri şaşırtıyor. 1.60 boyu, 48 kilo ağırlığıyla çıtı pıtı bir kadın olan Toksöz’ü en iyi anlatan cümle ise köprüde ampul değiştirirken doğum gününü kutlamak için aradığı babasının şu sözleri olsa gerek: "Oğlum olmadığı için hiç üzülmedim."

Zonguldak’ta iki ablasının ardından ailesinin en küçük çocuğu olarak dünyaya gelen 24 yaşındaki Ahu Toksöz, İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü kazandı. Toksöz’ün ilk işi üniversitenin Doğa Sporları Kulübü’ne (İDOSK) yazılmak oldu. Dağcılık ve kaya tırmanışı eğitimleri alan Ahu Toksöz, Kaçkarlar’dan Aladağlar’a, Uludağ’dan Erciyes’e birçok zirveye tırmandı. Tekniğini iyice geliştiren Ahu Toksöz, endüstriyel dağcılık ya da macera yarışları düzenleyen arkadaşlarına yardım etmeye başladı. Kısa sürede sıra ’yüksek’ işlerin aranan ismi haline gelen Ahu Toksöz, "Tırmanmak, yüksekler, açık hava, hayat anlayışım haline geldi. Kapalı yerde çalışmam mümkün değildi. Yükseklerde ve özgür olmayı seviyorum. Sevdiğim işi yapmak istedim" diyor.

Ahu Toksöz, Boğaziçi Köprüsü’nün halatlarından iple sarkarken insanların kendisini şaşkınlıkla izlemesinin zevkli olduğunu da itiraf ediyor. Bazı firmaların, kadın olduğu için önce kendisine karşı güvensizlik duyduğunu, ancak yaptığı işlerden sonra fikir değiştirdiğini söyleyen Ahu Toksöz, erkeklerlerin dünyasında nasıl iş yaptığını da şöyle anlatıyor:

"Genelde tanıdığım insanlarla çalışıyorum. Tanımadığım kişiler oldu mu ’Selamın aleyküm. Nasılsınız ağabeyler’ diye sohbete giriyorum. O zaman beni korumaya başlıyorlar. Tek kızdığım, centilmenlik yaptıklarını sanıp işimi üstlenmeleri."

Ahu Toksöz, şu ana kadar yaşadığı en önemli sorunun, kimi zaman saçının emniyet aletlerine takılması olduğunu belirtiyor. Toksöz, böyle durumlarda saçını kesip kurtulduğunu söylüyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 10:52:22
Güncelleme :20 Ağustos 2008 Çarşamba 10:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?