7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Köprü ve viyadük uyarısı

İstanbul’da olası bir deprem öncesi viyadükler ve bağlantı yollarının gözden geçirilmesi gerekiyor.

Afete Hazırlık Derneği Başkanı Prof. Ahmet Mete Işıkara, İstanbul’da olası bir deprem öncesi viyadükler ve bağlantı köprülerinin mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Eski Kandilli Rasathanesi Müdürü Ahmet Mete Işıkara, İstanbul’da deprem konusunda çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini, özellikle okulların tamamının dayanıklılığı konusunda tespitler yapıldığını belirtti.

"400 okul güçlendirilecek"

Işıkara, Dünya Bankası’ndan alınan krediyle İstanbul’da 400’e yakın okulun güçlendirileceğini vurguladı.

17 ağustos depreminden sonra halkta deprem bilinci oluşmaya başladığını hatırlatan Işıkara, "keşke bunlar daha önce olsaydı. Her şeyin başı eğitim. Deprem öncesi yapılan yatırımlar, büyük maddi kayıpların oluşmasına engel olacaktır" dedi.

"17 ağustos depreminin maliyeti 24 milyar dolar"

Işıkara, 17 ağustos depreminin Türkiye’ye maliyetinin 24 milyar 500 milyon dolar olduğunu hatırlatarak, İstanbul’da olası bir deprem öncesi viyadükler ile bağlantı köprülerinin mutlaka gözden geçmesi gerektiği konusunda uyardı.

"Kaynak aktarılmalı"

Bina, viyadük ve köprülerin deprem dayanıklık ölçüm maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çeken Işıkara, hükümetten kaynak aktarmasını istedi.

Işıkara, Boğaziçi Köprüsü’nün, dokuz şiddetindeki bir depreme dayanacak biçimde tasarlandığını da vurguladı.

Hastanelere ’deprem’ önlemi

Afete Hazırlık Derneği Başkanı Işıkara, hastanelerin yapısal olarak güçlendirilip, içindeki tıbbi aletlerin sabitleştirilmesine yönelik çalışma yapılması gerektiği uyarısında da bulundu.

Işıkara, ’’bir hastane binası ayakta kalabilir, ancak tıbbi cihazlar kırılır, ameliyathane kullanılamaz hale gelirse, doktor ve bina olması hiçbir anlam ifade etmez’’ dedi.
cnn türk
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 14:57:16
Güncelleme :3 Aralık 2004 Cuma 09:51:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?