25
Nisan
2024
Perşembe
İSTANBUL

Köprüde çifte skandal

AKP'nin Yavuz Sultan Selim adını vermesiyle büyük tepki toplayan 3. köprünün, projede belirtilen yerin dışında yanlış bir noktada yapıldığı ortaya çıktı.

3. Boğaz Köprüsü ’nün projede belirtilen yerin dışında yanlış bir noktada yapıldığı bu nedenle köprüyle ilgili tüm imar planlarının Bakan Binali Yıldırım imzasıyla iptal edildiği öğrenildi. Aydınlık Gazetesinden Bekir Batu'nun haberine göre, köprü güzergâhında binlerce ağaç da yok yere kesilmiş oldu.

Temeli geçtiğimiz aylarda atılan ve ismi tartışma konusu olmaya devam eden 3. Boğaz Köprüsü’nün (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) imar planlarında ve projede belirtilen yerde yapılmadığı, yanlış bir güzergâhta yapılmaya başlandığı ortaya çıktı. Yanlışlığın ortaya çıkmasından sonra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, köprü ve köprü güzergâhıyla ilgili yapılan mevcut imar planlarının tamamını iptal etti.

11 Haziran 2013 tarihinde Bakan Binali Yıldırım imzasıyla yapılan iptal kararı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere köprü güzergâhının geçeceği bölgede sınırları bulunan 15 ilçenin belediye başkanlıklarına gönderildi.

250 BİN AĞAÇ KESİLDİ

İstanbul'a yapılacak 3. Köprü inşaatıyla ilgili tartışmalar sürerken şimdiden İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında yaklaşık 250 bin ağacın kesildiği ortaya çıktı.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin soru önergesini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Kesilen ağaçların 5 katı kadar fidan dikilecektir. Nitekim dikimler de başlamıştır" dedi.

Muharrem İnce, Bakan Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. İnce önergesinde 3. Köprü güzergahında kesilen ağaç sayısını sordu.

Bakan Eroğlu ise verdiği yanıtta, 3. Köprü'nün güzergahının Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlendiğini, son şekliyle de Bakanlığa iletildiğini ifade etti.

Bakan Eroğlu yanıtında şu ifadelere yer verdi:

"Verilen bu güzergah dahilinde ormanlık alanlara rastlayan bölümler için izin verilip saha teslimi yapıldıktan sonra ağaç kesimi yapılmaktadır. Viyadük yapılmasından vazgeçilmemiş olup yol güzergahına uygun yerlere viyadük ve tünel planlaması yapılmıştır. Karayolları yol standartları dahilinde kazı, dolgu, şev durumuna göre yol platformu belirlenmekte olup 300 metrelik mesafeye koruma bandı da dahildir ve koruma bandı ağaç kesimi mevzu bahis değildir.

245 BİN 121 AĞAÇ KESİLDİ

Köprü inşaatı sebebiyle İstanbul'un Anadolu yakasında 93 bin 750, Avrupa Yakası'nda 151 bin 371 ağaç kesilmiştir. Ancak kesilen ağaçların 5 katı fidan dikilecektir. Nitekim dikilmeye de başlamıştır."

Vatan/Aydınlık Gazetesi
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2013 Cuma 17:57:33
Güncelleme :13 Temmuz 2013 Cumartesi 16:44:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?