6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

Korkunç kazanın polis tutanağı

İKİTELLİ'DEKİ KORKUNÇ KAZANIN POLİS TUTANAĞI

İkitelli'de meydana gelen ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya ilişkin tartışmalar sürerken, polis tutanağı kazanın nasıl meydana geldiği ve her iki sürücünün de hatalarını gözler önüne serdi.

Öte yandan, kazanın yaşandığı noktaya hız kesici ve EDS sisteminin kurulması düşünülürken, önlemler kapsamında yola uyarı çizgileri çekildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "12 Eylül 2010 tarihinde, İkitelli-Altınşehir arasındaki Yanyolda meydana gelen kazada, sözkonusu yolun düzenlenmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hiç bir kusuru bulunmamaktadır" denildi.

Polis tutanağında, kazanın oluş biçimine ilişkin şu ifadeler yer alıyor: "İkitelli istikametinden Altınşehir istikametine seyreden tanker, sinyalize kavşak yaklaşımında kırmızı ışığın yandığını son anda fark ettiğinden aniden frene basmıştır. Ancak, hızını önceden azaltması gereken tanker, kavşak yaklaşımlarında 30 km olan hız limitinin çok üstünde bir hızla geldiğinden, ani freni sebebiyle ve havanın yağışlı, zeminin de ıslak olmasından dolayı sola kaymıştır. Aynı anda Altınşehir istikametinden, Havalimanı istikametine seyreden minibüs de, sinyalize ışıklarda kendisine kırmızı ışık yanmasına rağmen, hızını azaltmadan kırmızı ışıkta geçmiş ve su tankeriyle çarpışarak kaza meydana gelmiştir."

Açıklamada, belirtilen hız sınırlarına uyulmadığı ve kırmızı ışık yanarken kural ihlali yapıldığının altı çizilerek, güzergahında gitmeyen minibüsün, 14 kişilik yolcu sınırını aşarak, 27 yolcu aldığı da vurgulandı.

Dönüşleri bir cep'le sağlanan ve sinyalizasyon sistemi bulunan kavşağın, standartlara uygun olduğu da ifade edilirken, "Trafik mühendisliğinde, hız azaltmak amaçlı yol daraltma teknikleri, tarifsiz yol olarak tanımlanan ve her isteyenin her istediği yere gidebilmesi mümkün olan kavşaklardaki hareketleri tanımlamak amacıyla, kontrolsüz kavşaklarda uygulanmaktadır. Ancak kazanın olduğu kavşak, sinyalize kavşak olup gerekli görüş mesafeleri dikkate alınarak uygulaması yapılmış bir kavşaktır. Sinyalize kavşaklar kontrolsüz geçişlerin engellenmesi amacıyla yapılır. Bir kavşağa sinyal yerleştirmenin amacı trafiği kavşak alanı içerisinde tarifli ve tanımlı hale getirmektir. Çok yoğun ağır taşıt trafiğinin aktığı sözkonusu noktada da, kavşak buna göre düzenlenmiştir.

Sözkonusu yolun düzenlenmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hiç bir kusuru bulunmamaktadır. Buna rağmen; yaşanan müessif kazalar gözönüne alınarak ve Emniyet Trafik Denetim Ekiplerine yardımcı olmak maksadıyla, en kısa sürede Hız Kesici ve EDS Sisteminin kurulması düşünülmektedir" denildi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2010 Cuma 10:58:00
Güncelleme :17 Eylül 2010 Cuma 11:11:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?