30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Korsanlar İstanbul’u işgal etti

İstanbul'daki yasal taksicilerin umudu, korsan taksilere, sigara yasağında kahvehanelere uygulandığı gibi yüksek ceza kesilmesine kaldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü de korsan taksi durakları konusunda yasal yetersizlikten yakındı. İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, "Kayıtdışı korsan taksileri önlemenin tek yolu cezanın caydırıcı yükseklikte olmasına bağlı" dedi.

İstanbul'da "korsan taksi" sayısının giderek artması, taksici esnafını çileden çıkarmaya devam ediyor. En son olarak umudunu İstanbul'un yeni Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'a bağlayan taksici esnafı, Emniyet Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamayla hayal kırıklığına uğradı. Açıklamada, "rent a a car adı altında faaliyet gösteren korsan taksi duraklarına, Karayolları Trafik Kanunu'na göre herhangi bir işlem yapılamadığı" belirtildi.

Açıklamada ayrıca korsan tesbitinin, sivil polislerin bu araçlara müşteri gibi
binmesiyle ya da binen yolcuların beyanlarıyla yapıldığı kaydedildi. Bu şekilde belirlenen korsan araçların trafikten men edildiği ancak bunların sayısının bir haftada ancak 30 araç olduğu belirtildi. Oysa işin kaynağının duraklar olduğu, bunlara da mevcut yasa gereği bir şey yapılamadığına işaret edildi.

Bu açıklamalar taksici esnafının son umudunu da boşa çıkarırken, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu, yakalanan korsanların da maddi ceza küçük olduğu için tekrar işine devam ettiğini söyledi. Hatta bu rent a car duraklarda korsan taksicilerin kesilecek 435 TL cezadan etkilenmemek için bir sistem geliştirdiklerini bildirdi.

Korsan taksi duraklarında bir ceza havuzu kurulduğunu ve her gün şoförlerin kazançlarından buraya günlük para yatırdıklarını, cezaların buradan karşılandığını ekleyen Kaçanoğlu şöyle konuştu, "Bu işin tek çözümü yüksek ve caydırıcı nitelikteki para cezasıdır.Vergi kaçıran ve kayıtdışı çalışan korsan taksici yakalandığı zaman direksiyondaki sürücüye ve aracın sahibine hatta müşteriye ayrı ayrı ceza kesilmeli.Bugün kahvehanelerde hem kahvehaneciye 5 bin lira hemde müşteriye ceza kesiliyor.Ve amaca böyle ulaşıldı. Bugün İstanbul'da 18 bin taksici esnafı var ama korsan taksici sayısı 60 bine ulaştı. Bu utanç verici durum ancak böyle çözülür.Önümüzde "İstanbul 2010 Avrupa Başkenti" etkinliklerimiz var ve bizler otolarımızı yenileyip ülkemizi üstün bir hizmetle temsil etmeye hazırlanırken çileden çıkacak duruma geldik."

Bu arada, sigara yasağının da otomobilinde sigara içiren korsan taksicilere yaradığı belirtildi. Oda başkanı Semih Kaçanoğlu, "Sanayi Bakanımız sayın Nihat Ergün, 'Dürüst vatandaş vergisini veren vatandaş' diyor ama engel olunmayan ve vergi kaçıran korsanlar adeta ödüllendiriliyor. Biz İstanbul polisinden memnunuz çünkü görevini yaptığına inanıyoruz.Ancak polisimizde cezanın yetersiz kaldığı fikrinde birleşiyor" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2009 Cuma 16:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?