6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSTANBUL

KPSS'de toplu kopya iddiası

Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, Kamu Personeli Seme Sınavı (KPSS) ile ilgili ilginç iddialarda bulundu. İddialarının arkasında olduğunu ve yüz binlerce üniversite mezununun girmiş olduğu KPSS’de ÖYSM’nin sınava giren birçok kişi ve yakınının hakkını yediğini iddia eden Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, KPSS sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, başta öğretmen adayları olmak üzere yüz binlerce üniversite mezunundan sınavdaki soruların yapısına, uygulanma biçimine ve sonuçlarına yönelik çok fazla tepki iletisi aldıklarını ifade ederek “Adayların bu tepkilerini ve belirlemiş olduğumuz bazı durumları gerekli belgeleri de ekleyerek bir dosya halinde ÖSYM’ye sunma hazırlığındayız. ÖSYM’nin bu konulardaki tepkileri ve gerilimi ortadan kaldırmak, hakkaniyeti ve güvenirliğini sağlamak için en kısa sürede KPSS sonuçlarını yeniden değerlendirmeye alması gerekmektedir.Aynı durum geçen yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) yaşandı ve sorun giderildi” diye konuştu.

Konuyla ilgili iddialarını 6 başlık halinde sıralayan Yargı Yayınevi Genel yayın Yönetmeni Hasan Can Oktaylar, açıklamasının devamında “Eğitim Bilimleri sınavındaki soruların başvuru kılavuzunda belirlenmiş kapsama uygun dağıtılmadığı, bazı soruların anlatım dilinden dolayı anlaşılmasının güç olduğu, yanlış soruların bulunduğu, bir kısım soruların ulusal düzeydeki literatürde bulunmayan konulardan seçildiği görüldü. Genel Yetenek-Genel Kültür alanındaki soruların çok kolay olması, sınava hazırlanan adaylarla hazırlanmayan adayları bir birinden ayırmamıştır. Sınavda başarı ortalamasının ve buradaki yığılımın artması, standart sapma değerinin değişmesi nedenleriyle puanlar önceki yıla göre 4-6 puan aralığında düşmüş bu durumda sonuçlar 2 yıl geçerli olduğu için 2009 yılı puanıyla 2010 yılı puanıyla başvuracak adaylar arasında eşitsizliğe yol açılmıştır” dedi.

“BAZI İLLERDE TOPLU KOPYA ÇEKİLDİĞİ İDDİASI”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde bazı sınav görevlilerinin kusurlu ve hatalı davranmaları nedeniyle toplu kopya çekildiğini de iddia eden Oktaylar “Bazı illerde toplu kopya çekildiği iddiaları bulunmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki bir kısım ilde sınav görevlilerinin kusurlu ve hatalı davranması, soruların cevaplarının verilmesi ve yerine başka kişileri sokan çok sayıda adayın bulunduğu yolunda ciddi duyumlarımız var. Bu konuda bazı sınav merkezlerinde hiçbir kontrolün yapılmadığını öğrendik. Bir ilimizde lisans düzeyindeki KPSS’de üniversite çalışanının bir yakını olan işsiz yüksek okul mezununun salon görevlisi olarak görevlendirilmesi, salon görevlilerin yerine başka kişilerin yetkililerin haberi olmaksızın girmesi ciddi iddialardır. -A, B ve D kitapçıklarını kullanan adayların bir kısım doğru cevabı yanlış değerlendirilmiştir. Adayların net cevaplarında sonuçları etkileyecek düşüş görülmüştür. Eğitim Bilimleri alanında çıkan soruların zor olmasına rağmen dikkati çeken sayıda adayın ‘120 soruda 120 doğru cevap’ vermiş olması, akla sonuçları değerlendiren bilgisayar programına bile müdahale edilmiş olabileceği şüphesini getirmektedir. Oysa Genel Yetenek-Genel Kültür alanlarındaki soruların çok kolay olmasına rağmen net doğru cevap sayısı Eğitim Bilimleri alanındaki doğru cevap sayısı kadar yüksek çıkarmamıştır” diyerek iddiaların gereğinin yapılmasını aksi durumda ÖYSM’nin kendisine olan güveni sağlayamayacağını söyledi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2010 Pazartesi 23:50:02
Güncelleme :17 Ağustos 2010 Salı 10:11:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?