3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Krize rağmen halıcık sektörü büyüyor

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, 2008 yılı için yüzde 30 büyüme hedefi koyduklarını ancak yaşanan kriz nedeniyle bu yılı yüzde 21 büyümeyle kapatacaklarını söyledi. 

Halıcılık sektörü dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen büyümesini sürdürüyor. İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, halı sektörünün 2008 yılının 11 aylık döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttırarak, 1 milyar 90 bin dolarlık seviyeye ulaştığını söyledi. 

Halının sadece bir yatırım aracı olmaktan çıktığını ve halı sektöründe son yıllarda Türkiye'nin yanı sıra tüm dünyada hızlı bir büyüme süreci yaşandığını kaydeden Yılmaz, "Dünya halı pazarının büyüklüğü bugün 12 milyar dolar seviyelerine ulaşmıştır. Türkiye'de 2007 yılı halı ihracatı beklentilerin de ötesinde yüzde 34,8 oranında artarak 1 milyar dolar'a yükselmiştir. 2008 yılına da iyi bir başlangıç yapan Türk halı sektörü 2008 Ocak-Kasım döneminde ihracatta bir yıl öncesine göre yüzde 20 oranında artış sağlayarak 1 milyar 90 bin dolarlık ihracat düzeyine ulaşmış durumdadır. 2008 başında bu yılki büyüme hedefimiz yüzde 30'lar civarıydı, ilk 7 ay bu beklentimizi koruduk ancak yaşanan krizin etkileriyle ihracatımız beklediğimiz gibi olmadı. Bu yılı yüzde 21'lik bir artışla tamamlamayı bekliyoruz. 2009 yılının ilk 6 ayından da çok umutlu değiliz sektör olarak 2009 yılında yüzde 5 ila 8 oranında bir büyüme öngörüyoruz" dedi.

"LİDERLİĞİ BELÇİKA'NIN ELİNDEN ALMALIYIZ" 

Dünyada İran halıları ve Türk halılarının marka olduğunu dile getiren Yılmaz, Türkiye'nin marka yaratmak gibi bir derdi olmadığını, dünyada artan eğilimler ve trendlerle birlikte tasarımın öne çıktığını söyledi. Şu anda Belçika'nın dünya makine halısı ihracatında ilk sırada yer aldığını kaydeden Yılmaz, onu ABD, Kanada, Hollanda ve Çin'in izlediğini, Türkiye'nin ise altıncı sırada yer aldığını belirtti. 

Yılmaz, "Biz sahip olduğumuz potansiyelle, yaptığımız tasarımlarla Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin elinden üretim üstünlüğünü almalıyız. Dünyada yönlendirici olabiliriz, çünkü bizim sahip olduğumuz halı birikimi hepsinden fazla" dedi.
Yılmaz, makine halısı ihracatının 2008 Ocak-Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 oranında artarak 958 milyon dolara ulaştığını belirtti.

"EL HALISI İHRACATINDA EN BÜYÜK DÜŞÜŞ ABD'YE" 

Türkiye'nin geleneksel ürünlerinden el halılarının üretiminin ve ihracatının yıldan yıla azaldığına da dikkat çeken Yılmaz, el halısı ihracatının 2008 Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 artarak 131 milyon dolara ulaştığını ifade etti. 

Yılmaz, "2000'li yıllarda ciddi bir yükseliş gösteren ve ihracatımızın yüzde 55'ini oluşturan el halıları ciddi bir düşüş eğiliminde. El halıcılığı ihracatı şu anda yüzde 11'ler civarında. Makine halıcılığı ihracatımız ise yüzde 88'ler civarında. 2008'in ilk 11 aylık döneminde el halısı ihracatımızdaki payı yüzde 23,7 olan ABD'ye ihracatımız yüzde 15 oranında azalarak 31 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İkinci yüksek paya sahip olan Japonya'ya ise el halısı ihracatımız yüzde 5,8 oranında azalarak 12
milyon dolar olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu. 


"HEREKE HALILARI ÇİN'DE, HİNDİSTAN'DA DOKUNUYOR" 

Türk halıcılık sektörünün desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Yılmaz, sektörün sıkıntılarının tekstil ve konfeksiyon sektörünün sıkıntılarıyla birebir örtüştüğünü dile getirdi. Krize rağmen üretmeye, ihracat yapmaya devam ettiklerini söyleyen Yılmaz, el dokuması halıcılığıyla bilinen Hereke'de artık halıcılığın bitmek üzere olduğunu, tezgahların büyük bir kısmının kapandığını veya Çin, Hindistan gibi Uzakdoğu ülkelerine giderek üretimini orada yaptırdıklarını vurguladı. Yılmaz sözlerini şöyle
sürdürdü:
"Sektörümüz son derece yüksek olan işgücü, enerji ve üretim maliyetlerine katlanarak ayakta kalmaya çalışırken, 2008 yılında asgari ücret, elektrik, doğalgaz ve polipropilen ipliğe yapılan son zamlarla üretim yapmakta ve rakip ülkeler ile fiyat rekabeti konusunda oldukça zorlanmaktadır. Rekabet ettiğimiz diğer halı ihracatçısı ülkelerde halı sektörü devlet tarafından korunmakta ve desteklenmektedir. Eğer bu dönemde aradığımız ve beklediğimiz desteği bulamazsak hiçbir dönemde bulamayacağız demektir. Daha fazla geç kalınmadan gerekli ve kalıcı önlemlerin alınarak ihracatını yüzde 100'ler, yüzde 50'ler seviyesinde artıran dünyada önemli bir paya sahip olan halı sektörünün sorunları çözülmelidir." 

Halı sektörünün uluslararası pazarlarda başarı sağlayabilmek için değişen koşullara uyum sağlamak, pazarın ve tüketicinin taleplerini takip etmek, hatta bir adım öte de tüketici beğenisini yönlendirebilmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Yılmaz, bunun en önemli ayağının bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Halı Tasarım Yarışması olduğunu söyledi. Yılmaz, geleneksel olarak her yıl yapılması planlanan yarışmanın final gecesinin 18 Aralık 2008 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi'nde yapılacağını bildirerek, dünyaca ünlü Türk halılarını tasarlayacak genç yetenekleri keşfedeceklerini söyledi. 

Yılmaz, "Türkiye'nin geleneksel üretim ve ihracat kalemlerinin başında gelen halı sektöründe, genç yeteneklerin sektöre kazandırılması ve yaratıcılık gücünün özgün tasarımlarla yeniden yaratılması amacıyla 2. kez halı tasarım yarışması düzenliyoruz. Geleneksel olarak her yıl yapılması planlanan yarışma, "En son ne zaman uçtunuz" sloganına sahip. Güzel Sanatlar Fakültelerinin ilgili bölümlerinde okuyan tüm öğrencilere açık olan yarışma, 3 aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aü08 Ocak-Kasım döneminde bir şamada belirlenen 30 tasarım sahibi ikinci aşamada sözlü olarak tasarımlarının sunumunu yaptı. Bu aşamada belirlenen ilk 20 yarışmacı ödül olarak, masrafları İTKİB tarafından karşılanarak 14 - 20 Ocak tarihleri arasında Almanya'nın Frankfurt ve Hannover kentlerinde yapılacak fuarlara ziyaretçi olarak götürülecek. Yapılan elemeler sonucu 8 finalist belirlendi. Ve bu genç tasarımcıların ürünleri dokunmaya başlandı" şeklinde konuştu. 

"EN ÖNEMLİ PAZAR SUUDİ ARABİSTAN" 

Yaklaşık yüzde 84'ü makine halısı yüzde 16'sı el halısı ürünlerinden oluşan dünya halı pazarındaki halı ihracatçısı olan ve aynı zamanda Türkiye'nin rekabet etmek zorunda olduğu ülkelerin Belçika, Çin, Hollanda, Hindistan ve ABD olduğunu vurgulayan Yılmaz, 2008 yılı Ocak-Kasım döneminde, Türkiye'nin halı ihracatında yüzde 10'luk payıyla en büyük pazarı olan S. Arabistan'a gerçekleştirilen ihracatın yüzde 2,7 oranında artarak 110 milyon dolara ulaştığını, en büyük ikinci pazar olan ABD'ye ihracatın yüzde 10,5 oranında azalarak 78 milyon dolara gerilediğini belirtti. Yılmaz bu dönemde Irak ve Ukrayna'ya halı ihracatında yüzde 56 ve yüzde 72 oranında artışlar sağlandığını, Rusya, Almanya, Romanya Kırgızistan ve Polonya'ya ihracatın arttığını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 15:29:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?