30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

'Kültür Karıncaları'na büyük ödül

KÜLTÜR BİLİNCİNİ GELİŞTİRME VAKFI, AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜLÜNÜ ALDI

Türkiye'nin doğal, tarihsel ve kültürel mirasını tüm dünyaya tanıtan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'nın Kültür Karıncaları Projesi, 2009 Yılı Avrupa Birliği - Europa Nostra Kültürel Mirasa Duyarlılık Eğitimi Ödülü'nü 25 Ekim Pazar günü Aya İrini'de gerçekleştirilen törenle aldı.

Erken yaşlarda kültürel mirasa duyarlılığı artırmayı amaçlayan projenin ödül törenine Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Europa Nostra Genel Sekreteri Sne*ka Quaedvlieg-Mihailovi? de katıldı.

Türkiye'nin tarihsel ve kültürel mirasını koruyan ve tanıtan Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'nın yürüttüğü Kültür Karıncaları Projesi, 2009 Yılı Avrupa Birliği - Europa Nostra Kültürel Mirasa Duyarlılık Eğitimi Ödülü'ne layık görüldü. Avrupa'nın en önemli kuruluşlarından olan Europa Nostra'nın ödülünü almaya hak kazanan vakfın Kültür Karıncaları Projesi, ödülünü 25 Ekim 2009 Pazar akşamı Aya İrini'de gerçekleşen bir törenle aldı. Ödül törenine Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Europa Nostra Genel Sekreteri Sne*ka Quaedvlieg-Mihailovi? de katıldı. Ödül töreni öncesinde ise Kültür Karıncaları, ünlü ritimci Yaşar Morpınar ile ritim performansı sergilediler.

Ödül töreninde konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı'nı yürekten kutluyorum. Bu akşam burada beni ve tüm konukları heyecanlandıran Kültür Karıncaları'nı yürekten kutluyorum. Türkiye, kültürel anlamda büyük ilerlemeler gösteriyor. Bundan 10 yıl önce kimliğini söylemek bile güçken, artık kitle iletişim araçlarında yayınlar yapılabiliyor. Yargıda ve yaşamın diğer birçok alanında da reformlar söz konusu. Artık ülke olarak sorunlardan kaçmak yerine yüzleşmemiz gerekiyor. Kültür Karıncaları Projesi de her anlamda Türk toplumunun ilerlediği yolları gösteriyor. Avrupa Birliği sürecinde bu tarz ödüllere sahip olmak gerçekten çok anlamlı" açıklamalarında bulundu.

Europa Nostra Genel Sekreteri Sne*ka Quaedvlieg-Mihailovi? de Kültür Karıncaları Projesi'nin gelecek nesil için ne derece önemli olduğunun altını çizerek, "Proje, genç neslin yaşadığı çevrenin tarihinin ve anlamının farkına varması, anlaması ve takdir etmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede ileride çocuklarımızın, değer verdikleri şeyleri korumaları yönünde bir bilinç geliştirmelerini sağlayacak tohumlar ekilmektedir. 1979'de hayata geçirilen Europa Nostra Ödül Programına Kültür Karıncaları Projesi layık görüldü. Bu ve benzer projeler ile gelecek neslin Avrupalıları bunun farkına varacak ve kültürel mirasımızın korunması ve değerlendirilmesini sağlayacaktır. Bu, bizim geleceğimizdir. Europa Nostra'nın yıllardır yaymaya çalıştığı önemli bir mesajı vardır. Bu mesaj, Avrupa'nın yüzyıllardır insanların tecrübe, gelenek ve mirasını paylaştıkları, aktardıkları ve harmanladıkları kültürel bir alan olduğudur. Bu bizim zenginliğimiz ve gücümüzdür" dedi.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selim Seval konu ile ilgili olarak, "Europa Nostra ödülünü almış olmaktan son derece gururluyuz. Anadolu coğrafyası medeniyetlerin beşiğidir. Avrupa'nın temel taşları burada. Bu nedenle kültürel mirasımızın korunması için toplumda bu konuya yönelik bilincin ve duyarlılığın geliştirilmesi şart. Benzer birçok konuda olduğu gibi kültürel miras konusunda da öncelikli olarak çocukları ve gençleri hedeflemek gerekiyor. Bu düşünceden hareketle geliştirdiğimiz, özgün bir eğitim modeli olan Kültür Karıncaları Projemizin almış olduğu prestijli ödül, doğru bir iş yaptığımızı tekrar kanıtladı. Bu model sadece Türkiye'de değil, kültürel çatışmaların yoğun olduğu Avrupa'nın birçok ülkesinde de uygulanacak bir olgunluğa ulaşmış durumda. Almış olduğumuz ödülü bir dönüm noktası olarak kabul edip, burada çalışmalarımızı geliştirmek ve yaygınlaştırmak konusunda hız vermiş bulunuyoruz. Projenin fikir annesi Lütfiye Eroğlu'na ayrıca teşekkür etmek istiyorum" açıklamalarında bulundu

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da Europa Nostra Ödülü ile ilgili olarak tebriklerini ilettikleri törende, Kültür Gönüllüsü Meltem Parlak ve Kültür Karıncaları Buket Tunçer ve Talha Dönmez de birer konuşma yaptılar.

KÜLTÜR BİLİNCİNİ GELİŞTİRME VAKFI, AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜLÜNÜ ALDI
KÜLTÜR BİLİNCİNİ GELİŞTİRME VAKFI, AVRUPA'DAN BÜYÜK ÖDÜLÜNÜ ALDI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 11:36:03
Güncelleme :26 Ekim 2009 Pazartesi 13:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?