3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Kültür Mirası Başkanı İstanbul'da

Dünya Kültür Mirası Başkanı Francesco Bandarin, incelemelerde bulunan UNESCO heyetine eşlik etmek için bugün İstanbul’a geldi.

Air France’a ait tarifeli uçakla Paris’ten saat 17:20’de İstanbul’a gelen Bandarin, Atatürk Havalimanı VİP Salonu’nda İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı tarafından karşılandı.

Bandarin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada İstanbul’da bulunma amaçlarının tarihi eserlerin korunması konusunda yapılacak çalışmalarda işbirliğinin sağlanması olduğunu ifade etti.

"Bu ziyaretler İstanbul’a verilen değerin ifadesi. İstanbul’la ilgili çok sayıda ilerleme kaydedildi" diyen Bandarin, "Gerek hükümetin gerekse diğer yetkililerin İstanbul’daki eserlerin korunması için takındıkları tutumdan dolayı teşekkür ediyorum ve bundan dolayı çok memnunum" dedi.

İstanbul ile ilgili hazırladıkları rapordaki hususların yarın netleşeceğine değinen Bandarin, yapılan çalışmaların bir adım olarak değerlendirilmemesi gerektiğini yapılanların bir sürecin parçası olduğuna vurgu yaptı.

İstanbul’daki temasları kapsamında İstanbul Valisi Muammer Güler’le bir araya geleceklerini de sözlerine ekleyen Bandarin, “UNESCO’nun bir heyeti bir kaç gündür İstanbul’da çalışıyor ben de bu heyete katılmak için İstanbul’a geldim. İstanbul’daki tarihi eserlerin önemine binaen ben de bu ekibe katılmak istedim. Bugüne kadar heyet çok sayıda ziyaret ve görüşmeler yaptı" şeklinde konuştu.

Heyet Galataport ve Haydarpaşa ile ilgili bilgi aldı

Bu aarada İstanbul'da bulunan BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasını Koruma Merkezi heyeti ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koruma ve Uygulama Denetim Müdürlüğü'nde (KUDEB), Galataport ve Haydarpaşa projeleriyle ilgili bilgi aldı.

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Ahşap Bilimsel Komitesi Onursal Başkanı David Michelmore ve Program Asistanı Junaid Sorosh-Wali'den oluşan heyet, KUDEB'in Süleymaniye'deki merkezinde, İstanbul Kentsel Yenileme Alanları Kurul Müdürü Zerrin Türkeli, Kültür ve Turizm Bakanlığı UNESCO Dünya Kültür Mirası Koordinatörü Mehmet Gürkan, Kültür ve Galataport projesinin yer aldığı Karaköy bölgesinden sorumlu Tabiat Varlıkları 2 No'lu Koruma Kurulu Müdürü Vildan Sarıoğlu ve KUDEB Müdürü Şimşek Deniz'le bir araya geldi.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmede Michelmore ve Sorosh-Wali'nin, Haydarpaşa bölgesi ile Galataport projesi ve dava süreci hakkında bilgi aldıkları öğrenildi.

Yaklaşık 1.5 saat süren toplantının ardından heyet üyeleri, basın mensuplarının soru sorma taleplerini, açıklama yapmaya yetkili olmadıkları ve ziyaret konusunda yarın bir basın toplantısı yapılacağı gerekçesiyle geri çevirdi.

...
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 00:11:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?