4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kurban üzerinden sahte para ticareti

Kurban Bayramı nedeniyle kurulan kurban pazarları üzerinden piyasaya 285 bin YTL tutarında sahte para sürmeye çalışan 15 kişilik şebeke yakalandı. Şebeke lideri İ.D.'nin de aralarında bulunduğu kalpazanlar adliyeye sevk edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube ekipleri, ellerindeki 300 bin YTL'ye yakın sahte parayı piyasaya çeşitli yollarla sürmeye çalışan şebekeye, 25 ayrı adreste yaptıkları eş zamanlı operasyonlarla baskın düzenledi. Kurban kalpazanlarına yapılan bu operasyonla bir ay içinde ikinci kez bir şebeke çökertildi.

Şebeke üyelerinin ellerindeki sahte paraları bir bayan kurye yoluyla Gaziantep başta olmak üzere Anadolu'daki çeşitli illere paketleyip, zulalayarak gönderdiği belirlendi. Zulalanmış şekilde Anadolu'ya gönderilen sahte paraların, turarının 17 bin YTL olduğu ifade edildi.

Kalpazanların, kurban pazarlarından sahte paralarla kurban alarak, kurbanlıkları arefe günü gerçek paralara satmak istedikleri ifade edildi. Şebeke üyeleri arasında bir ticari taksi şöförününde bulunduğu kaydedildi. Taksi şöförünün, taksisine aldığı zengin bayanların kendisine uzattığı yüksek meblağdaki paraları, bozuk yok diyerek almadığı, fakat sahtesiyle değiştirdiği dile getirildi.

Komisyon usulü çalıştıkları belirlenen şahısların, elden çıkarttıkları her sahte para için yüzde 15 komisyon aldıkları açıklandı. Operasyonlarda, 2 bin 250 adet sahte 100 YTL, 3 bin adet sahte 20 YTL, 2 adet bilgisayar, 1 adet renkli yazıcı ele geçirildi.
Polis yetkilileri, gerçek parayı sahte paradan sadece uzman kişilerce ayrılabileceğini belirtti.

Gerçek paranın güvenlik özelliklerinin çok belirgin olduğu dile getirildi. Sahte paraların elle ve gözle kontrol edilmesi istendi. "Gerçek para kusursuzdur" şeklinde bir genel kabul olduğu, sahte paranın ise gıcır gıcır, kalitesiz göründüğü aktarıldı. Sahte paraların emniyet şeridinin kaymış şekilde göründüğü, gerçek paranın etli bir yapıda iken sahte paranın kaygan olduğu vurgulandı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 17:10:36
Güncelleme :5 Aralık 2008 Cuma 20:12:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?