4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Kurbanlık deve pazarda

Kurban bayramı için hayvan pazarına getirilen bir deve, krizin de etkisiyle alıcı bulamıyor. Sıkı pazarlıkların yapıldığı deve, 5 bin 500 YTL'lik fiyatı ile alıcı bekliyor. 

Bayrama günler kala Çanakkale'den getirilen ve İstanbul'da kurban pazarında görücüye çıkarılan 700 kilogram ağırlığındaki deve, ilgisiz kaldı. Daha önceki yıllara göre fiyatı 5 bin 500 YTL'ye çekilen deve, vatandaşların yoğun ilgisine rağmen alıcı bulamıyor. Daha önce İstanbul'da "Apronda deve" haberleri ile gündeme gelen develerin İstanbul'da hiç ilgi görmediği belirtildi. Kaçmaması için ayağından ve boynundan bağlanan deve, pazarda gezdirilirken huysuzlanınca sahiplerine zor anlar yaşattı. 

Vatandaşların ve çocukların yoğun ilgisini çeken devenin yanına gelen bazı vatandaşlar fotoğraf çektirirken, bazıları ise yanında getirdiği ekmek ve yemi deveye verdi. 

Devenin sahiplerinden olan Adem Kaya, "Kurban bayramı nedeniyle pazara getirdiğimiz bu deve çok ilgi çekiyor ancak alıcı bulamıyoruz. Ekonomik krizin de etkisiyle kurbanlık deve satışımız olmadı. Bir de ülke genelinde deve kesilmesi pek adetten değil. Deveyi satamazsak bayramdan sonra canlı kesime vererek et halende satacağız" şeklinde konuştu. 2 yıl önce apronda kesilen deveyi Türk Hava Yolları'na (THY) sattığını da anlatan Kaya, "Deveyi satamazsak bile pazara gelen vatandaşların ilgisini çekiyoruz. İlgi çekmek için iyi bir yöntem bizim için. Deve satışını genelde adak adandığı için yapıyoruz. Önemli bir işinin sonuçlanması halinde, adakta bulunarak, 'deve keseceğim' diyenler genelde alıyor" dedi. 

Pazarın girişinde kurbanlık deve ile karşılaşan vatandaşlar ise, "Türkiye'de çok fazla deve kesilmiyor. Bu devenin fiyatı oldukça iyi ama bizim geleneklerimizde yok. Aslında 7 kişi ortak olunup, kurban edilebilir. Kriz varken daha çok küçükbaş hayvanlara bakıyoruz" şeklinde konuştu. 

Öte yandan, devenin yanına gelen bir kuzu ise ilginç görüntülere neden oldu. Pazarda kuzu ile kedinin yakın dostluğu ise dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 11:30:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?