30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Kurbanlıklar 13 Kasım'da geliyor

İSTANBUL'A KURBANLIK GİRİŞİNE 13 KASIM'DAN ÖNCE İZİN YOK

İstanbul'a getirilecek olan kurbanlık hayvanların şehre girişlerine 13 Kasım 2009 günü saat 23.00'dan itibaren izin verilecek. Satıcıların, ilçe belediyelerinden "Kurbanlık Hayvan Giriş Belgesi" alması gerektiği belirtilirken, şartlara uymayan kişiler hakkında ise 69 TL ile 1.680 arası cezai işlem uygulanacağı açıklandı.

İstanbul Kurban Hizmetleri Komisyonu, Vali Yardımcısı Mustafa Güran başkanlığında toplandı. Yaklaşan Kurban Bayramı'nda vatandaşların ve yerel yöneticilerin alması gereken tedbirlerin ve uyulması gereken kuralların belirlendiği komisyonda, İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Hasan Gençdal, İl Çevre ve Orman Müdürü Gökhan Gümüş, İl Sağlık Müdürlüğü'nden Sait Şen ve İl Tarım Müdürlüğü'nden Dr. İhsan Çörekçi de hazır bulundu. Komisyonda,

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 08.06.2009 tarih ve 1020 sayılı yazısında ve 18.08.2009 tarihli ve 24850 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik"te belirtilen esasları yerine getirmek ve diğer gerekli çalışmaları yapmak üzere İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonları'nın oluşturularak çalışmalarına başlamasına karar verildi.

Kurbanlık hayvanların, ilçe belediyelerince verilecek olan Ek-7 "Kurbanlık Hayvan Giriş Belgesi" ibrazı koşulu ile İstanbul'a girişine 13 Kasım 2009 günü saat 23.00'den itibaren müsaade edileceği belirtildi. Bu tarihten önce ise kurbanlık girişine izin verilmeyeceği açıklandı. Kurban satış yerlerinin İstanbul Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından açıklanacağı, listede belirtilen kurban satış yerleri dışında kurban satışına ise verilmeyeceği kaydedildi. Kurban satış yerlerinde kurbanlık hayvan satışı

yapacak olanların ilgili belediyeden alacakları "İstanbul'a Kurbanlık Hayvanı Giriş Belgesi" ile İstanbul'a kurbanlık hayvan getirebilecekleri, belge sahiplerinin şehir girişlerindeki kontrol noktalarında Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerince yapılacak kontrolde bu belgelerin ibraz edilmesi gerektiği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca oluşturulacak olan şehre giriş kontrol noktalarında görev yapacak personelin güvenliğinin ise sorumluluk sahalarına göre emniyet ve jandarma

ekiplerince sağlanmasına karar verildiği belirtildi.

İstanbul'daki kurban satış ve kesim yerlerinin ilçe komisyonları tarafından esaslara uygun olarak Veteriner Hizmetleri Müdürlüğünce onaylanarak tanzim edileceği, şartlara uygun olmayan yerlere ise satış ve kesim izni verilmeyeceği bildirildi. İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından uygun görülen kurban satış ve kesim yerlerinin adres ve telefonlarının ise İstanbul Valiliği, İstanbul Müftülüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin web sayfalarında, belediye ve muhtarlık

ilan tahtaları ile cami girişlerine asılacağı ifade edildi.

Komisyonda alınan kararların devamı ise şöyle:

- Kurbanların cadde, sokak, park, meydan ve otoban kenarlarında ve ilan edilen kesim yerleri dışında kesmek veya kestirmek sureti ile çevre, Hayvanları Koruma, Hayvan Sağlığı Zabıtası ve Kabahatler Kanunu'na aykırı davrananlar hakkında ilgili yasalar doğrultusunda ilgili kurumlar tarafından gerekli idari cezalar uygulanacak.

- İlçe komisyonlarının ve belediyelerin, kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak bizzat kesmelerine veya vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmalarına ve kesim yerlerinde yeteri kadar din görevlisi, veteriner, hekim, kasap ve yardımcı personel bulundurup, bu konuda gerekli tedbirleri alacak.

- 2009 yılı kurban kesme ve kestirme ücretlerinin mahalli şartlara göre ilçe komisyonlarınca belirlenerek kamuoyuna ilan edilecek.

- Vaaz ve hutbelerde, Kurban Bayramı nedeni ile alınan tedbirler hakkında vatandaşlar bilgilendirilecek.

- Belediyeler, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ve İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından kurban bayramı boyunca yeterli denetim ekiplerinin oluşturulmasına ve bu ekiplere ulaşma noktasında gerekli iletişim bilgileri kamuoyuna duyurulacak.

- Geçen yıllarda İstanbul'a gelen hayvanlardan bir kısmının dinen kurban olma niteliklerine haiz olmadığı gözlemlenmiş olup, dinen kurban olma niteliklerine haiz olmayan hayvanların naklinin ve satışı engellenecek.

- Kurbanlık hayvanlardan hastalıklı olanlar için Tarım İl Müdürlüğü, İlçe belediyeleri ve İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüklerince gerekli tedbirleri alınacak.

- İstanbul Büyükşehir belediyesince Kurban Bayramı ile ilgili bilgilendirici afiş ve broşürlerin hazırlanarak vatandaşların görebileceği yerlere asılacak.

- İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonları, Kurban Bayramı'ndan sonra yapacakları değerlendirme toplantıları neticesinde hazırlayacakları raporu, 18 Aralık 2009 tarihine kadar İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'na gönderecek.

- İstanbul'a giriş yapan kurbanlık hayvanların tespiti için kurban satış yerlerindeki hayvanların İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonları ve İlçe belediyelerince Ek-6 formuna işlenerek 18 Aralık 2009 tarihine kadar İl Kurban Hizmetleri Komisyon Başkanlığına ve İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'ne gönderilecek.

- İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca yapılacak harcamalarla ilgili işlemlerin kurban hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülmesine dair yönetmeliğin 12-20 maddelerine uygun olarak yapılacak.

Öte yandan Kurban Bayramı süresince ilçe belediyeleri tarafından oluşturulacak ekipler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerince görevlendirilen yetkililerce nöbet tutulacak. İhbar ve şikayetler ise ilçe belediyelerinin beyaz masa telefonları ve İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü'nün (212) 533 66 76 - (212) 533 77 01 - (212) 521 34 00 - (212) 562 46 31 - (212) 6460327 numaralı telefonlarına bildirilebilecek.

Belirtilen şartlara uymayan kişilere ise 5199 sayılı Hayvanları koruma kanununun 12/2. fıkrasının ihlali durumunda 1.680 TL, 2872 sayılı Çevre Kanununun 8. maddesinin ihlali durumunda 69 TL, 5322 sayılı Kabahatler Kanununun 41/3. fıkrasının ihlali durumunda 69 TL, 5326 sayılı Kabahatlar Kanununun 32/1. fıkrasının ihlali durumunda ise 140 TL ceza kesileceği açıklandı.

İSTANBUL'A KURBANLIK GİRİŞİNE 13 KASIM'DAN ÖNCE İZİN YOK
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 12:27:05
Güncelleme :3 Kasım 2009 Salı 13:29:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?