3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Kuyumcu atölyeleri kapatılacak

İstanbul Eminönü’ndeki kuyumcu atölyeleri, Tarihi Yarımada'ya zarar verdiği gerekçesiyle 1 yıl içerisinde kapatılacak.

Yapılan araştırmalar, altın yapımında tehlikeli kimyasal maddeleri kullanan kuyumcular, tarihi yarımada'nın dokusuna ve insan sağlığına zarar verdiğini bir kez daha ortaya koydu. Atölye sahipleri taşınmaya karşı değil ancak onlar da şartlarının düzeltilmesini istiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, bu bölgede yaşayan halkın ömrünün daha kısa olduğunu belirterek sadece halkın değil tarihi eserlerin de tehlike altında olduğunu belirtti ve ekledi: “1 yıl içerisinde ne olursa olsun bunlar bu bölgeden gideceklerdir. Başka çaremiz, başka seçeneğimiz yok”

İstanbul Eminönü Belediyesi sınırları içerisindeki tarihi yarımada'da yüzlerce kuyumcu atölyesi bulunuyor. Yıllardır taşınamayan bu atölyeler, altın yapımında kullanılan siyanür gibi birçok tehlikeli kimyasal madde ile çalışıyor. Sağlık açısından kanserojen madde içeren bu kimyasallar, insan sağlığını da tehdit ediyor. Özellikle üretim sonrasında çıkan sıvı ve gaz atıkları yıllardır çevreyi kuşatmış durumda.

İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği'nin raporuna göre kimyasal atıklar sadece insan sağlığını değil bölgedeki onlarca tarihi yapıyı da olumsuz etkiliyor. Kapalıçarşı'nın hemen yanındaki Nur-u Osmaniye Camii ise en çok etkilenen yapılar arasında bulunuyor.

Herkes atölyelerin çevreye verdiği zararı kabul ediyor. Ancak Yeni Bosna'da kurulan kuyumcu kente hiçbir üretici gitmek istemiyor.

Belediye kararlı. Kuyumcular da şartlarının düzeltilmesi ve herkesin kuyumcu kente yerleştirilmesini istiyor. Yani her iki tarafta tarihi yarımadanın kurtarılmasından yana. Şimdi iş tarihi yarımadanın daha fazla zarar görmeden bu atölyelerin bir an önce belirlenen adrese taşınmasına kalıyor.
Samanyolu
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2006 Pazartesi 18:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?