4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Laleli kabına sığmıyor

Rusya'nın Türk ihraç ürünlerine yönelik kısıtlayıcı yeni uygulamalarıyla birlikte Laleli merkezli 'bavul ticareti' de yeniden gündeme geldi. 2007'yi 6 milyar dolar gibi iyi bir rakamla kapatan bavul ticareti, 2008'de biraz sıkıntılı gidiyor. İlk 8 ay itibariyle 3.2 milyar dolarda kaldı. Türkiye'nin ihracatında artık vazgeçilmez önemli bir kalem haline gelen bavul ticaretine konu mallar aslında artık 'bavul' sığacak durumda değil. Laleli'den çok önemli Türk markaları çıktı, çıkmaya devam ediyor.
Önce bavullarla taşındı, sonra kolilerle, sonra kamyonlarla... Sonra TIR'lara, gemilere sığmaz oldu. Bu canlı ticaret sonunda önemli iş hacmine sahip şirketlerin ve markaların doğmasına yolaçtı. Bavul ticaretiyle işe başlayan bazı firmalar bugün dünyaya açılmaya başladı.
Yurtdışında mağaza sayıları ortalama 50 - 100 civarına ulaştı. Bunlardan birisi de Adil Işık. Firmanın 52’si mağaza olmak üzere yurtdışında 70’i aşkın satış noktası var.
Laleli’den çıkıp uluslararası pazarlarda kendini kabul ettiren markalar olduğunu söyleyen Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Orhan Altun, “Bunlar arasında Adil Işık, Gizia, Romana Botta, Collins, Bagozza markaları ilk akla gelenler. Bu markaların yanı sıra Laleli’de çıkan 40-50 firma Türkiye dışına açılmış, Rusya ve Avrupa’da kendi mağazalarını açtı. Ve bu sayı giderek artıyor” dedi.

Laleli’den dünyaya açılan markalar

- Adil Işık
- Balizza
- Gizia
- Bagozza
- Romano Botta
- Motor Jeans
- Muya
- Junker
- Red Star

Mağaza zincirleri kuruldu

Lalelili işadamlarının şu günlerde gümrükte yaşadıkları sorunlar nedeniyle sıkıntı çekse de Rusya’da kurdukları mağaza zincirleriyle önemli pazar paylarına ulaştıklarını belirten Altun, “Bölgedeki firmalar müşteriyi yıllardır çok iyi tanıdılar. Bu nedenle Rusya’ya açtıkları mağazalarda tüketim alışkanlıklarını bildikleri için başarılı oldular” dedi.
Altun’un verdiği bilgiye göre Laleli’de 10 bin civarında firma var. Laleli piyasasının 7-8 milyar dolarlık bir ihracat hacmi bulunuyor.
Laleli’nin, bugün 50’den fazla ülkeye ihracat yaptığını ifade eden Altun, şunları söyledi: “Laleli, dünyada bir eşi olmayan özel bir bölge. Laleli, Rusya için ihracatın yanı sıra turizm sektörü açısından da büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 14:38:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?