3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

Laleli'de kriz sesizliği

Bavul ticaretinin merkezi İstanbul-Laleli’ye Rusya ile yaşanan gümrük krizinin sessizliği çöktü. Krizin iki ülke arasında yapılacak protokolle çözülmesi bekleniyor. Ancak son dört haftadır hiç sipariş almayan, daha önce aldığı siparişleri de yollayamayan Laleli esnafı dertli. Laleli’nin en çok iş yapan hanları ve caddelerinde dükkân sahiplerinden başka kimse yok.
Bütün bir yıl, Rusya sezonunun açıldığı eylül ayını beklediklerini belirten dükkân sahipleri “Gürcistan savaşıyla yavaş yavaş duraklayan siparişler son dört haftadır tamamen durdu. Müşteri ne geliyor, ne de Rusya’dan arıyor” diyor.

‘Gemileri soruyorlar’

Laleli’de deri ve tekstil ürün ihracatçılarının merkezi durumundaki ünlü Taşhan’da adeta yaprak kımıldamıyor. Handa hiç müşteri yok. Sadece dükkân sahipleri vitrinlerin önünde oturuyor.
Yıllardır Taşhan’da deri ürünleri ihracatı yapan Halil Demirci, Laleli’nin son bir aydaki kaybının yüzlerce milyon dolar olduğunu tahmin ediyor. Gürcistan olaylarıyla kesilen siparişlerin, kargoların sınırdaki engellemeleriyle son iki haftada tamamen durduğunu belirten Demirci, yılbaşından beri iş yapmak için eylül ayını beklediklerini ama böyle bir durumla karşılaşınca şok olduklarını söylüyor. Demirci, “Rus müşterilerimiz telefon edip neden ABD savaş gemilerine izin veriyorsunuz. Bu yüzden ne gelebiliyoruz, ne siparişlerimizi alabiliyoruz” diyor.
Taşhan esnafından Emin Alpaslan sınır sorununun hemen çözülmesini istiyor:

‘Atsam belediye ceza yazar’

“Sınırın açılması en az iki ay sürer diyorlar. O zaman benim mallarımın sezonu geçer, para etmez. Atsam belediye ceza yazar. Ne yapacağımı bilmiyorum.”
Spor giyim ihracatçısı Fehmi Akaydın son iki haftada kaybının 35 bin dolar olduğunu şöyle anlatıyor: “Geçen hafta 35 bin dolarlık siparişim vardı. Ne arayan ne soran var. Mallar elimde kaldı.”
Deri ürünleri ihracatçısı Mehmet Öksüz’ün 100 bin dolarlık siparişinin akıbeti belli değil. Öksüz, “Bu malları başka pazara veremem. Bunları sadece Ruslar tercih ediyor. 100 bin dolarlık siparişim vardı. Siparişi verenler değil almak, aramıyorlar bile” diyor. Ruslara erkek giyim ürünleri satan Veysi Bilmez ise asıl sorunun faturasız satışlar olduğunu şöyle anlatıyor:
“15-20 gündür bir tane mal satamadım. Bence sorun faturasız satışlar. Rusya bunu istemiyor. Biz fatura kessek bile orada kayıtdışı işler oluyor. Her iki taraf da bunu halletmeli. Buradan en az 30 milyon kişi ekmek yiyor. Durum gerçekten çok kötü.”

‘1000 dolarda kaldım’

Rusya’ya bornoz ihraç eden Mehmet Ali Altın, “Ayda en az 30 bin dolar ciro yapıyordum, son bir ayda 1000 dolarlık mal sattım” diyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 15:57:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?