30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Lojistik Yarışması'nda final elemesi

Mars Logistics ana sponsorluğunda ve yenibiris.com'un internet sponsorluğunda Lojistik Derneği tarafından altıncısı düzenlenen Üniversitelerarası Lojistik Vaka Yarışması'nda, Türkiye'nin her yanındaki üniversitelerden 170 ekibin katıldığı eleme etabı sonunda 6 ekip finale kaldı.

Finalistleri ortaya çıkaran eleme etabının konusu, "Ulusal ve bölgesel kalkınmada lojistik harita ve altyapıların önemi" olarak belirlendi. Üniversiteli ekipler, kendi seçtikleri bir bölge için, kaynak israfına ve verimsizliğe yol açan unsurları belirleyip, plansızlığı gidermeye yönelik lojistik çözümler sundular.
Üniversitelerarası Lojistik Vaka Yarışması'nın eleme etabında, bu yıl bölge ve kentlerin sürdürülebilir gelişmesinde ve ülkenin kalkınmasında lojistiğin önemli rolüne dikkat çekildi. Yarışmaya katılan ekiplere gönderilen vaka tanımında, Türkiye'de Lojistik Sektörü'nün, ulaştırma koridorlarının netleşmemesinden, üretim-tüketim dengesizliğine, sektörel dağınıklığın, yüksek enerji tüketiminin ve yerel unsurların yol açtığı maliyet artışlarından, kentlerdeki trafik sıkışıklıklarına kadar birçok sorunla karşı karşı olduğu belirtildi. Vaka tanımında, Türkiye'nin gelişen üretim ve tüketim eğilimleri doğrultusunda, ulusal ve bölgesel bazda lojistik planlamalarının yeterli düzeyde olmadığı vurgulandı.

Yarışmaya katılan ekiplerden, ülkemizde birbirine komşu illerden oluşan bir bölge belirleyerek, bu bölgenin lojistik ve tedarik zinciri yapısının etkin biçimde çalışmasını engelleyen problemleri tanımlamaları, kritik başarı faktörlerini, çözüm önerileri ve süreçlerini belirlemeleri, süreçlerle ilgili risklere karşı önlemlerini ortaya koymaları ve çözümlerinin problemlere uygunluğunu, uygulama planlarıyla kanıtlamaları istendi. Çözüm önerilerini oluşturabilmeleri için, belirledikleri bölgenin üretim, tüketim, depolama ve ulaştırma yapısına ilişkin özellikleri dikkate almaları gerektiği de hatırlatıldı.

31 Mart tarihine kadar sunumlarını tamamlayan ekipler arasından 5 üniversiteden 6 ekip, yarışma jürisi tarafından finalist olarak belirlendi. Eleme etabı sonunda, Kırıkkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Ege Üniversitesi İktisat bölümü ikişer farklı ekiple finalde yarışma hakkı kazanırken, diğer 2 finalist; Okan Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi'nden yarışmaya katılan ekipler oldu. Okan Üniversitesi ekibinde, Yeditepe Üniversitesi'nden de bir yarışmacı yer aldı.
Belirlenen vakaya yönelik, ekiplerce hazırlanan projeler, sekiz farklı kritere göre değerlendirildi. Problemlerin doğru tanımlanması, problemlerin analizi, kritik başarı faktörleri, çözüm ve öneri geliştirme, çözüm ve önerilerin probleme uygunluğu, çözüm ve önerilerin uygulama planı, kaynakların verimliliği ve sunum formatı kriterleri, yarışan ekiplerin puanını belirledi.
Finalist ekiplerin belirlenmesinin ardından, yarışmanın final etabı İstanbul'da Mars Logistics evsahipliğinde gerçekleştirilecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 12:07:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?