1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Longoz ormanlarında çok sayıda canlı yok olacak

Istıranca (Yıldız) Dağları’ndan İstanbul’a su sağlanmasının, Kırklareli’nin İğneada beldesinde koruma altında bulunan Longoz (Subasan) ormanlarını ve bu ormandaki doğal hayatı yok edeceği belirtildi.

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde faaliyet gösteren İğneada Doğal Eko Sistemi Koruma Bölgesel Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Orhan Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halen Vize ilçesine bağlı Kıyıköy beldesinde Pabuçdere ve Kazandere’ye yapılan barajlardan İstanbul’un Terkos Gölü’ne su deşarj edildiğini anımsattı.

Kıyıköy’den sonra, İğneada derelerinin suyunun da İstanbul’a verilmesi için çalışmalara başlandığını bildiren Uyanık, şöyle dedi: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi İğneada yöresindeki Longoz ormanları ile Bulanıkdere, Çavuşdere ve Madara derelerinden gelen suyu Demirköy ilçesinde toplamak istiyor. Suların toplanacağı baraj yapımı için Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Kuruluna başvuruda bulunuldu. Yine Rezve Deresi suyunun Sislioba köyünde yapılacak bir gölette toplanarak 47 kilometrelik boru hattıyla Pabuçderesi Barajı’na taşınması da hedefleniyor. Tüm bunlar halen proje safhasında. Biz bu yapılmak istenenlere karşıyız. Çünkü yöremizden temin edilmesi planlanan içme suyu İstanbul’un sadece 3 haftalık ihtiyacıdır."

LONGOZ ORMANLARINDA ÇOK SAYIDA CANLI YOK OLACAK

İstanbul’a İğneada’dan su verilmesi halinde dünyada Polonya’dan sonra İğneada’da bulunan Longoz ormanları ile ormanda yaşayan çok sayıda bitki ve canlıların yok olacağını iddia eden Uyanık, şunları kaydetti:
"Avrupa’da su içerisinde yetişen ağaçların bulunduğu tarzda Longoz ormanları sanayinin ve teknolojin gelişmesiyle yok olmuştur. Günümüzde Polonya’da bu ormandan çok az bir miktar kaldı. Bir de 2.500 hektar alanda İğneada yöresinde bulunmakta. Bunlar Erikli Gölü Longozu, Mert Gölü Longozu ve Saka Gölü Longozu’dur. Bunlar çeşitlilik arz ediyor. Bu ormanlarda 544 çeşit bitki, 314 böcek, 47 tür memeli, 17 tür sürüngen, 28 tür balık yaşmakta. Longoz ormanlarımızdaki sular barajda toplanarak ormanlar kuruduğunda tüm bu zenginlikler ölecektir. Bu da bölgede ekolojik dengeyi bozacağı gibi Longoz ormanındaki göllerden balıkçılıkla geçinen insanlar işsiz kalacaklar." İstanbul Büyükşehir Belediyesinin İğneada’da yöresinde bundan sonra yapmak istediği projelerin tamamına karşı olduklarını vurgulayan Uyanık, "Ekolojik sistemin bozulmaması için yasal haklarımızı kullanacağız. Afişlerimiz bastırdık. Çevreci kuruluşlarla da irtibat halindeyiz. Uluslararası çevre kuruluşlarıyla da bu yönde temaslarımız sürmekte. İstanbul bizim suyumuza göz dikeceğine, kendi bölgesindeki su havzalarındaki yapılaşmayı iyi kontrol etsin" dedi.

PABUÇDERE KURUDU

Vize ilçesine bağlı Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Gök de Kazandere ve Pabuçdere barajlarından İstanbul’a 1996 yılından bu yana su verildiğini belirtti.

İstanbul’un su ihtiyacının bir kısmına bu bölgelerinden karşılandığını ifade eden Gök, "Şu anda Pabuçdere’de su olmadığı için İstanbul’a su verilemiyor. Yalnızca Kazandere barajından su verilmekte. İstanbul’a verilen bu sudan belde olarak bizler yararlanamıyoruz. Kuraklık devam ederse biz de beldede kısmi su kesintisi uygulamasına başlayacağız" dedi.

milliyet
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 10:48:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?