30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

Madende ihracat rekoru

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), Türkiye'nin 2008 yılı toplam ihracatı içinde 44,8 milyar dolarlık pay sahibi oldu.

Verilen bilgiye göre İMMİB, bünyesindeki Demir Çelik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Elektrik-Elektronik, Demir ve Demirdışı Metaller, Maden ile Mücevher ihracatçı birlikleriyle 2008'de bir önceki yıla göre yüzde 31,2 artışla 44,8 milyar dolarlık ihracata imza attı. Bu rakamlar çerçevesinde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 35,2'sini gerçekleştirdiklerinin altını çizen İMMİB Genel Sekreteri M. Mutlu Öktem, başarılarını ülkeleri ve fuarları gezerek yeni pazarlar bulmalarına bağladı.

İMMİB Genel Sekreteri Öktem, 2008 yılının ihracat performansının son 3 aydaki daralmaya rağmen başarılı şekilde değerlendirilebileceğine dikkat çekti. 2007 yılında ABD'de başlayan krize dikkat çeken Öktem, dünya ekonomisinin geçtiğimiz yıl da derin bir mali krizle sarsıldığını ve Türkiye'nin de bundan etkilenmemesinin mümkün olmadığını belirtti. Global ekonomik krize rağmen Türkiye'nin 2008'de yüzde 18,8 oranında artışla 127,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Öktem, İMMİB'in bu
başarıdaki önemine değinerek, "2008 yılı geneline baktığımızda birliklerimizin ihracatı yüzde 31,2 oranında artarak 44,8 milyar dolara yükseldi. Dolayısıyla İMMİB'in Türkiye toplam ihracatından aldığı pay yüzde 35,2'ye ulaştı. Sektörlerimizin ihracatında ise Demir Çelik ürünleri 14,63 milyar dolar, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri 11,67 milyar dolar, Elektrik-Elektronik 9,39 milyar dolar, Demir ve Demirdışı Metaller 4,53 milyar dolar, Maden 2,14 milyar dolar ve Mücevher 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir" diye konuştu.

İMMİB çatısı altındaki ihracatçı birlikleriyle 2008 yılında Amerika'dan Afrika, Asya ve Ortadoğu'ya kadar pek çok ülke ile organizasyonlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Öktem, Türk ihracatçısına yeni fırsatlar oluşturduklarını söyledi. Milli katılımını yine İMMİB bünyesindeki birliklerin üstlendiği 12 adet yurtdışı fuarının yanı sıra ayrıca 14 fuarda info stand katılımı şeklinde yer alarak sektörlerini tanıttıklarını aktaran Öktem, düzenledikleri tasarım yarışmalarıyla da ilgi odağı olduklarını vurguladı.

"Birliklerimiz, 2009 yılında da söz konusu çalışmalarına hız kesmeden devam ederek yılı en az hasarla atlatacaklardır" diyen Öktem, dünya genelindeki krizin 2010 yılında atlatılacağının beklendiğini ifade etti. İhracatın artırılmasına yönelik Dış Ticaret Müsteşarlığı önderliğinde başlatılan Komşu ve Çevre Ülkeler, Afrika Ülkeleri, Asya-Pasifik Ülkeleri gibi etkin pazar stratejilerinin uygulanmasıyla tanıtım ve pazarlama konusunda önemli adımlar atıldığını hatırlatan Öktem, küresel krizin bundan sonra
getireceği riski en aza indirerek mevcut pazar paylarını koruyacaklarını sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 12:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?