4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Mahcubiyet kuyruğu

Kadıköy'ün orta sınıfı 'Maddi nedenlerle buradayız ama bizi bu duruma düşürenler utansın' derken, Şirinevler'de kuyruğa girenler daha çekingen. Bir teyzeye adını soruyoruz, 'Naciye' olduğunu söylüyor. Torunu ise 'Senin adın Naciye değil ki anneanne' diyor

Şirinevler'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin dağıttığı iftarlığı alanlar, daha sonra bir siyasi partinin dağıttığı bedava çorba kuyruğuna giriyor. 

Çorbayla orucunu açanlar kumanyayı evine götürüyor, kumanyadaki iftariyelikleri atıştıranlar ise çorbayı sahura saklıyor... Sakladıkları başka bir şey de isimleri!
Büyükşehir Belediyesi'nin Ramazan için kentin 10 ilçesine yerleştirdiği mobil büfelerden biri de Bahçelievler'in Şirinevler semtinde. Kadıköy'ün orta sınıfı "Maddi nedenlerle buradayız ama biz değil, bizi bu duruma düşürenler utansın" derken, Şirinevler'de kuyruğa girenler daha çekingen. Halk ekmek büfesinde daha ucuza ekmek almak isteyenlerin araştırmalara yansıyan "mahcubiyet" duygusuna yakın ruh hali içindeler. "Durumumuz iyi ama yine de geldik" deseler de "sınırlı itiraf"ta bulunanların sayısı az değil. "Bu kumanyayı okula giden torunuma aldım, yarın beslenmesine koyacağım" diyen 63 yaşındaki bir teyze, sorumuz üzerine adını söylerken, torunu anneannesini çocuk saflığıyla yalanlıyor aniden, "Senin adın Naciye değil ki, annaanne!.."

‘Ya tanıdık çıkarsa!’ 

"Sen karışma!" diye torununu susturan Naciye Teyze, bir parça ekmekle orucunu açtıktan sonra kumanyaları torununun beslenmesine saklayacağını, bedava çorbayı ise sahurda yiyeceğini söylüyor. 

Esnaflık yapan ancak işleri yolunda gitmeyince 3 yıldır boş gezdiğini söyleyen Aytekin Düzgün ise ses tonunu alçaltarak konuşuyor: "Kuyrukta bekliyorum ama beklerken tanıdık birine rastlayacağım diye tedirginim. Evliyim ve üç çocuğum var. Bir boğaz eksik yiyelim diye geliyorum buraya." 

Üniversite çağındaki oğlunu okutamamanın ezikliğini yaşadığını anlatan Düzgün, "Oğlum bu yıl ÖSS'ye girdi. Bir vakıf üniversitesini de yazmış yanlışlıkla. O özel üniversitenin İngilizce işletme bölümünü tutturdu. Ama bizde nerde o kadar para. Gidemeyecek, okuyamayacak mecburen" diyor.

Öğrenciler kuyrukta 

Şirinevler'deki iftar kuyruğunun göze çarpan konukları arasında çocuklar da var. İlköğretim çağındaki çocuklarla konuşuyoruz bu kez. "Neden buradasınız?" sorumuza her biri farklı bir yanıt veriyor: "Bizim evde yemek var ama canım bunları yemek istiyor", "Annem 'git al, peynir reçeli beslenmene koyarız' dedi", "Bizim evde de yemek var ama bunların kahvaltılığı daha güzel", "Paketin içindekileri kardeşlerimle paylaşıyoruz..." 

İftar kumanyası almak için bekleyenler, paketlerini aldıktan sonra ikinci bir kuyruğa daha giriyor. Bir siyasi partinin dağıttığı bedava çorbayı, top patladıktan sonra içip, dokunmadıkları iftarlık paketlerini kimsenin bakmadığına emin oldukları anda poşetlerine atıyorlar. Ardından ertesi akşam yeniden kuyruğa girme ve kumanya paketi alma umuduyla yorgun bir şekilde evlerine yürüyorlar...

Milliyet
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 14:08:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?