1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Mardin'den İstanbul'a köle ticareti

Mardin'den İstanbul'a çalıştırılmak üzere zorla gönderilen çocuklar, para vermeyen patronlarını şikayet edince aileleri ile patronu arasındaki köle pazarlığı ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre, yaşları 10 ila 14 arasında değişen çocuklar, ailelerinin isteğiyle çalıştırılmak üzere Mardin'den İstanbul'a gönderildi. Seyyar satıcılık yaparak çalışan M.Ö. (24), çocukları himayesine alarak çalıştırmaya başladı. M.Ö'nün, aileleri Mardin'de bulunan İ.A., M.Ö., Ş.C., M.Ö., Y.A., F.Ö., S.Ç. ve R.A. isimli çocukları çalıştırması karşılığında ailelerine aylık 250-400 YTL arasında para gönderdiği tespit edildi. Eğitim çağındaki çocukları ailelerin rızasıyla çalıştırdığı belirlenen M.Ö. ve ailelerinin işgüzarlığını çocuklar ortaya çıkardı. Çocuklar, kendilerine vadettiği parayı ödemeyen işgüzar satıcıyı polise şikayet etti. Polis ekipleri, şikayet üzerine satıcı ve çocukların bulunduğu Fikirtepe'deki bir eve baskın düzenledi. Çocukları koruma altına alan polis ekipleri, seyyar satıcıyı ise gözaltına alarak polis merkezine götürdü.

Polis merkezinden adliyeye sevk edildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan işgüzar patronun polise verdiği ifadesinde ise çocukların ailelerinin rızasıyla yanına gönderildiğini, ailelerinin, çocukların çalışmasından haberdar olduğunu, hatta bunun için de ailelere her ay düzenli olarak para gönderdiğini ifade ettiği öğrenildi. Yapılan inecelemede ise satıcının banka hesabında çocukların çalışmasından elde ettiği iddia edilen 36 bin YTL olduğu belirtildi.

Kadıköy Çocuk Büro Amirliği tarafından Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) götürülen çocuklar, memleketlerini özlediklerini ve okula devam etmek istediklerini söyledi. Polis merkezindeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen M.Ö., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2007 Salı 14:21:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?