4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Marmara'da bozcamgöz yakalandı

Marmara Denizi'nde 2.5 metre uzunluğunda bir bozcamgöz köpekbalığı yakalandı. 

Silivri'de balık avlamaya çıkan Yaşar Kaptan'ın gırgır teknesinden atılan ağa takılan bozcamgöz köpekbalığı, Kadıköy Tarihi Balıkçısı'nda sergilendi. Güçlükle tekneye çekildiği öğrenilen bozcamgözün yaklaşık 220 kilogram ağırlığında ve 2.5 metre uzunluğunda olduğu belirtildi. 

Nesli tükenmek üzere olan bozcamgöze bazı vatandaşlar dokunmaya bile çekinirken, özellikle çocuklar büyük ilgi gösterdi. Ağız çevresinin beyaz olması ve dişlerinin küçük olması nedeniyle halk tarafından "Pamuk" cinsi olarak adlandırılan bozcamgözün saldırgan bir tür olmadığı belirtildi. 

İstanbul Üniversitesi'nden Su Ürünleri Mühendisi Hakan Kabasakal, dünya denizlerinde "Pamuk" köpekbalığı diye bir türün bulunmadığına dikkat çekerek, "Ülkemizde 33 tür köpek balığı yaşıyor. Yakalanan bu türün adı ise bozcamgöz köpekbalığı, Latince ismi ise Hexanchus Griseus'dur. Türkiye sularında 1923 yılında Emilio Nini adında İtalyan balık araştırmacısı tarafından Marmara Denizi'nde varlığı kaydedilmiştir. Karadeniz'de bugüne kadar 3 defa görüldü. En son 5 yıl önce Bartın açıklarında yakalandı. Boyu 6 metreye kadar çıkar. Derin sularda yaşadığı için insanlarla hiçbir zaman karşılaşmaz ve bu nedenle hiçbir zararı yoktur" dedi. 

Bozcamgöz köpekbalığının dünyanın neresinde olursa olsun etinin yenmediğini, ishal yaptığına da dikkati çeken Kabasakal, bu köpek balığının neslinin tükenmek olduğunu belirtti. Hakan Kabasakal, "Uzun bir hamilelik sonrasında ve az sayıda yavru doğurduğu için dünyada 'Kırmızı listede' olan bir balık türüdür. Dünyanın hiçbir yerinde avlanmasına izin verilmez. Ancak, ülkemizde bir yasaklama olmadığı için çok ciddi zarar görüyor. Bu bireyde yavru sayılabilecek bir hayvan. Çünkü bozcamgözler 3 metreden sonra olgunlaşır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Mart 2008 Pazar 13:09:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?