4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Marmara'da en riskli bölgesi neresi

Naci Görür Kanal 1 Haber'de Özlem Gürses'in sorularını yanıtladı...

Bildiğimiz kadarıyla bilimadamları toplandı. Bu çalışmayla ilgili son gelişmeler nedir?

Bugün ve önümüzdeki iki gün , Türk, Fransız, Amerikalı ve İtalyan bilim adamları, deniz dibine dalma çalışmaları yapan bilim adamları bir araya geldi. Geçen sene yapılan deniz dibini çalışmalarının sonuçlarını tartışmak, bu sene neler yapılacağını planlamak için toplantı yapılıyor. Sonuçlar iki gün içinde netleşecek.


Bugün bir haber çıktı. Fayı denizaltıyla yerinde inceleyen profesörlerin ortak görüşü: "Gaz ve sıvı çıkışı tespit edemedik, bölgede tehlike büyük" Siz daha önce gaz ve sıvı çıkışı var dediniz. Burada bir çelişki mi var?

Öyle bir şey yok. Biz ne dersek diyelim konuda uzman olmayan arkadaşlar öyle yorumluyor. Yapılan çalışmalar Marmara'nın altında aktif bir fay sistemi var ve bu sistemin bazı yerlerinden gaz çıkışı var. 70 metrelik bir hat burası. Orta Marmara ve Adalar arasında gaz ve sıvı çıkışlarına rastlanmıyor. Burası depremin gelebileceği bölge olarak yorumlanabilir. Bir takım parametrelere bağlı ama 7 mertebesinde deprem söz konusu olabilir. Araştırmada çıkan gazların ne olduğuı, özelliklerinmin ne olduğu anlatılıyor. Depremin olduğu derinlikjlerden geliyor bu gaz ve sıvı çıkışlarının olduğu yer.

Bu son verilerin ışığında İstanbul’da riski artan ve azalan bölgeler neresi?

Risk azalması yok. Marmara’nın altında bir fay var. Tarihte de vardır. Depremler olmuştrur. Depremin büyük bir ihtimalle beklendiği yer Orta Marmara çukurluğu ve Adalar arasında kalan kesimler. Depremsellik ölçümlerde bu bölgenin sessizliğini koruduğu görünüyor. Önemli şey Marmara’nın altına denizaltı gözlem istasyonları kurulmalı. Fiziksel ve kimyasal ölçümler de yapılmalı.

 

 

...
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 20:38:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?