4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Marmara'da tsunami olur!

Prof. Dr. Altay Altay, İstanbul'da 6 metrelik tsunaminin vuracağını söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nin yeni araştırması tsunami tartışmasını yeniden alevlendirecek. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altay, daha önce söylenen olası İstanbul depreminde tsunami oluşmayacağı tezinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Akşam Gazetesi'nin haberine göre, işte Altay'ın tespitleri:

KÜÇÜK DENİZDE TSUNAMİ OLMAZ DİYE BİR KURAL YOK:

Marmara için tsunami tehlikesi yok denilemez. 7'nin üzerinde bir deprem olacak. Marmara Denizi küçük olduğu için tsunami olmayacak diye bir kural yok. Deprem sonrasında denizdeki toprak kayması nedeniyl oluşacak stabilite bozukluğu İstanbul'u etkileyecek.

KARA ARAŞTIRMASI VAR, DENİZDE YOK:

Marmara Denizi'nde deprem istasyonu kurmak istiyoruz. Çeşitli araştırmalar yapıldı. Karada istasyonlar var ama yeterli değil. Depremin kaynağına ne kadar yakın bilgi alırsak o kadar önemli olacak.

ARAŞTIRMA BÜTÇESİ 10 MİLYON YTL'LER:

Ön çalışmalar 2007'de başladı. Devletten yeterli maddi desteği alamadık. Özel sektör yardım eli uzattı. Bağışın miktarını ve kimlerin verdiğini söyleyemem. Sadece 10 milyon YTL'ler diyebilirim. Yapılacak çalışmalar tsunaminin ve depremin etkileri hakkında ciddi bilgi verecek.

..
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 02:06:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?