7
Mayıs
2024
Salı
İSTANBUL

Marmaray işçileri eylemde

Marmaray işçileri, Anadolu Yakasındaki Marmaray Müdürlüğü önünde ücret alacakları, zam ve sosyal haklarıyla birlikte geri dönmek için eylemdeydi. İşçiler, sorunlarını artık Ulaştırma Bakanlığına, Meclise taşıyacaklarını belirtti.

16 Ocak'tan bu yana direnişte olan Marmaray işçileri, bugün Marmaray Müdürlüğü önünde eylem yaptı. İşçiler, 21 gündür çalıştıkları şantiye, ana firma Taisei-Gama-Nurol ve taşeronu Polat İnşaat önünde çeşitli eylemler yapmıştı. Bu eylemlerden bir sonuç alamayan Marmaray işçileri bugün de asıl işveren Ulaştırma Bakanlığına bağlı Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

“İşçiler burada bakanlık nerede”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganlarını atan Marmaray işçileri, bugüne kadar taleplerinin karşılanması için Taisei-Gama-Nurol, Polat İnşaat yetkilileri ve DLH Marmaray Bölge Müdürü Haluk Özmen ile görüşme talepleri olduğunu ancak bunlara cevap alamadıkları için taleplerini iletmek amacıyla Bölge Müdürlüğü önüne geldiklerini ifade etti.

Erhan: Meclis'e taşıyacağız

Marmaray işçileri adına basın açıklamasını okuyan Aydın Erhan, 2007 yılından beri Demiryolları, Limanlar, Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü DLH Marmaray Bölge Müdürlüğünün asıl işveren olduğu Marmaray projesinde kölece çalıştırıldıklarını aktardı. Erhan, 3 yıldır maaşlarına zam alamadıklarını, sigortalarının eksik yattığını, yemekhane de dahil çalışma koşullarının elverişsiz olduğunu belirtti. Erhan, “Bizler Marmaray işçileri olarak, insanca yaşamamıza yetecek ücret, sigortalarımızın düzenli yatırılmasını, yemeklerin düzeltilmesini, aile geçim indirimlerinin ödenmesini, iş güvenliğimizin sağlanmasını, elbiselerimizi değiştirecek bir yer istiyoruz. Geleceğimizin patronların iki dudağı arasında olmasını istemiyoruz, insanca çalışmak ve yaşam koşulları istiyoruz” dedi. Erhan, taşeron şirket yetkilileriyle defalarca görüşme talepleri olduklarını ancak cevap alamadıklarını ifade etti, gerekirse sorunlarını Ankara'ya Meclise taşıyacaklarını da ekledi.

Taşkıran: Milyonlarca dolardan işçilere ne düştü?

Aydın Erhan'ın ardından söz alan Tekstil-Sen Genel Sekreteri Beycan Taşkıran ise Marmaray Projesinin asrın projesi olarak sunulduğunu ve milyonlarca dolar para harcandığını belirtti. Taşkıran, “Bu milyonlarca dolardan işçilerin payına ne düştü?” diye sordu. Taşkıran patronların son derece keyfi davrandıklarını, kölelik yasası olarak bilinen 4857 sayılı yasanın bile uygulanmadığını belirtti. Taşkıran, taşeronluğun açlık ve kölelik anlamına geldiğini, Marmaray işçilerinin de buna karşı çıktıkları için burada olduğunu ifade etti. Beycan Taşkıran, TEKEL işçilerinin 4 C'ye karşı çıktıkları için bedenlerini açlığa yatırdıklarını, dün yapılan dayanışma eylemiyle işçi sınıfının onlara sahip çıktığını hatırlattı, işçilerin Marmaray işçileri gibi her yerde haklarına sahip çıktıklarını ve mücadele ettiklerini belirtti. Sorunun muhatabının Ulaştırma bakanlığı olduğunu söyleyen Taşkıran, Marmaray işçilerinin yanında olduklarını ve gerekirse Meclise kadar gideceklerini de dile getirdi.

Barış ve Demokratik Çözüm Platformu işçileri ziyaret etti

Marmaray işçileri sloganlarla, Bölge Müdürlüğünün önünden ayrıldı ve Yenikapı'daki şantiye önüne geldiler. Barış ve Demokratik Çözüm Platformu da, “TEKEL'den Marmaray'a direnen işçiler kazanacak” yazılı pankartı ve “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Marmaray işçisi yalnız değildir”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları eşliğinde direnişteki Marmaray işçilerini şantiye önünde ziyaret etti.

İşçilerin büyük bir coşkuyla karşıladıkları platform üyesi yaklaşık 35 kurum adına İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Marmaray işçilerinin onurlu direnişlerini selamladıklarını belirtti. Yoleri, Marmaray işçilerinin çalışma hakları ve insanca çalışma koşulları için sürdürdükleri haklı mücadeleye destek olacaklarını herkesin haklarını alabilmesi için örgütlenmesi ve birlikte mücadele etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Yoleri, hak ve özgürlüklerin keyfi olarak gasp edilmesine yol açan politikalardan derhal vazgeçmesi için hükümeti uyardı.

Marmaray işçileri, Barış ve Demokratik Çözüm Platformu üyelerine ziyaret için teşekkür etti. Platform üyeleri ile işçiler sloganlarla şantiye önünden Polat İnşaat'ın önüne yürüdüler, sloganlarla işvereni protesto ettiler.

.
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 14:37:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?