1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

Marmaray'a ilk tüp tünel

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul'un trafiğinin büyük ölçüde rahatlayacağını belirterek, "Doğu ve batı arasında ulaşım koridorunu ve 2 kıtayı denizin 60 metre altında birleştiren önemli bir projeyi gerçekleştiriyoruz" dedi. 

Marmaray Projesi kapsamında imal edilen 11 No'lu tüp tünel, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle İstanbul Boğazı tabanında kazılan hendeğe yerleştirildi. Törende bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, "Çok önemli bir kısmında ilk tüpün denize batırılması ve deniz dibine yerleştirilmesi işlemi için bir aradayız.Türkiye'nin yüz yıllık hayali gerçekleştiriliyor. İstanbul trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak projenin sonuna geliniyor. Doğu ve batı arasında ulaşım koridorunu ve 2 kıtayı denizin 60 metre altında birleştiren önemli bir projeyi gerçekleştiriyoruz. İstanbul'un gittikçe ağırlaşan trafik sorununa nefes aldıracak ve projeyi geciktirmeden bitirmek için Ulaştırma Bakanlığı ve diğer firmalar büyük bir gayretle işbirliği çalışmalarını sürdürüyor" dedi. 

Projenin gecikmesinin önemli nedenlerinden birinin denizde ve karadan yapılan kazılar sırasında, tarihi kalıntıların bulunduğunu belirten Bakan Yıldırım, "Amacımız İstanbul'un tarihi ve kültürel zenginliklerine herhangi bir zarar görmeden ortaya çıkarılmasıdır. Arkeolojik kazılar yapıldı. Biliyorsunuz İstanbul 2010 Kültür Başkenti olarak seçildi. O günlere İstanbul'un zenginliklerin oraya çıkarmak bizi mutlu edecektir. Marmara Projesi uzun bir bekleyişin ardından nihayet hayata geçmiş, ardından temeli atılmış ve çalışmalar şu an büyük bir hızla devam etmektedir" diye konuştu. 

İlk tüpün denize batırılması nedeniyle büyük bir sevinç yaşadıklarını söyleyen Bakan Yıldırım, "1. kısmı olarak adlandırdığımız bölümüne ilk tüpü denize batırıyoruz. 'Ecem Sultan' diye adlandırdığımız araçla 135 metre uzunluğunda, 15 metre eninde, 8.5 metre derinliğinde olan tüp, büyük bir dikkatle 8 saat süren bir çalışmayla denizin dibine yerleştirecek. Bu mutluluğun ardında aylar yıllar süren emek var. Bütün projede görev alan tüm arkadaşlarıma ve çalışanlara İstanbullular adına ülkem adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Konuşmanın ardından ilk tüp, denizin dibine doğru indirilmeye başlandı.
iha
Yayın Tarihi : 24 Mart 2007 Cumartesi 12:56:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?