4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

Marmaray'ın son ihalesi de imzalandı

Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından yapımı sürmekte olan Marmaray projesinin son halkası olan 440 adet trenin tasarımını, üretimini ve bakımını öngören CR2 Sözleşmesi Hyundai Rotem Şirketi ile imzalandı.

Ulaştırma Bakanlığı'nda gerçekleştirilen imza törenine Bakan Binali Yıldırım, DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Hyundai Rotem Şirketi CEO'su Yeo Song Lee, ve Hyundai Rotem Şirketi adına Gil Young Chung katıldı.

İmza töreninde bir konuşma yapan Bakan Binali Yıldırım, Atatürk'ün amaçlarından birini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, Marmaray projesiyle çağdaş uygarlık seviyesine bir adım daha attıklarını söyledi. Marmaray projesinin sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayacağını vurgulayan Yıldırım, Asya ile Avrupa'yı Doğu ile Batı'yı da birbirine bağlayacağını ifade etti.

Bakan Yıldırım, "Bu proje üç kısımdan oluşuyordu. İlk iki kısmını önceden yapmıştık. Bu üçüncü ve son kısımda da tren için gerekli çalışmalar yaptık. 4 teklif verildi bu ihale için. Bunların içinden de en iyi teklifi Hyundai Rotem firması vermiştir. Rotem, en yakın teklifi verenden yüzde 40 daha fazla teklif vermiştir. Bu önemli bir kamu yararıdır. Bu projeler ve anlaşmalar Türkiye'nin dünya çapındaki önemini arttıracaktır. Ayrıca 440 adetlik bu araç alımı, personel ve personelin eğitimi, araçların bakımı gibi konuları da kapsayacaktır" şeklinde konuştu.

"ARKEOLOJİK BULUNTULAR PROJEDE ZAMAN KAYBINA YOL AÇTI"
Arkeolojik kazıların Marmaray projesini sekteye uğrattığını da dile getiren Yıldırım, yaşanan bu zaman kaybını da en aza indirmek için çalıştıklarını belirtti. Bakan Yıldırım, "Ümit ediyorum ki arkeolojik kazılardan dolayı yaşanan zaman kaybını mümkün olduğunca telafi ederiz. Araçlar bize 2012-2014 yılları arasında üç parti halinde teslim edilecek. Ben ilk teslimatın daha erkene alınması konusunda Rotem firmasından talepte bulunuyorum" dedi.

Bakan Yıldırım, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arkeolojik kazıların Marmaray projesini ne kadar durduracağına ilişkin bir soruya Yıldırım, şu cevabı verdi: "Marmaray projesini bu veya bunun gibi nedenlerle askıya alamayız. Bizim İstanbul'un tarihine, tarihsel süreçten gelen medeniyetine gösterdiğimiz hassasiyet kıyaslanamaz. Bunun için kurumlarımızla, belediyelerimizle çalışma içindeyiz. Yani Marmaray projesi asla ve asla askıya alınamaz. Buluntuları çıkarmak demek olduğu yerde bırakmak demek değildir. Onu müzelere götürerek muhafaza etmek, sergilemektir. Ne tarihimize, geçmiş medeniyetlere zarar vereceğiz ne de Marmaray projesini aksatacağız. 2012'de bu projeyi bitirmeyi hedefliyoruz."

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türk Telekom ihalesinde üçüncü bir ortağın olduğuna ilişkin iddialara da cevap veren Bakan Yıldırım, "Telekom'un gizli ortağı bir tane değil binlercedir. Telekom'un yüzde 55'ini satmıştık. Telekom'u halka da açtık. Ama O, bunu bilmiyor. Telekom üzerinden siyaset yapmaya kalkmak, siyaseti iflas etmiş kişilerce yapılır" diye konuştu.

Ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hyundai Rotem Şirketi CEO'su Yeo Song Lee ve beraberindeki heyet tarafından 440 adet aracın alınmasına ilişkin CR2 Sözleşmesi imzalandı. İmzaların ardından Bakan Yıldırım'a hediye sunan Lee'ye Yıldırım da plaket içinde işlemeli bir tabak hediye etti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 13:47:03
Güncelleme :10 Kasım 2008 Pazartesi 14:57:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?